Obradović: Permanentni pritisci od kad je SNS na vlasti 1Foto: Medija centar

Glavni i odgovorni urednik Vranjskih, Vukašin Obradović, upozorava da se PIO fond u Vranju, izbacujući redakciju ovog nedeljnika iz prostorija u kojima radi 15 godina, pridružio pritiscima kojima je permanentno izložena od kada je SNS uzeo vlast u Vranju, javlja Cenzolovka.

Povodom tužbe Fonda PIO, Filijala Vranje protiv redakcije Vranjskih „radi ispražnjenja poslovnih prostorija i isplate zakupnine i troškova zakupa“, u iznosu od 159.169,00 dinara, Obradović u saopštenju ističe da su u trenutku podnošenja tužbe izmirili sva dugovanja prema Fondu PIO.

„O tome smo obavestili zakupodavca uz molbu da povuče tužbu, kao i da će Vranjske snositi eventualne troškove Fonda PIO nastale podnošenjem tužbe“, objasnio je direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih.

Fond PIO se oglušio o naš zahtev, ukazao je Obradović, pa je u Osnovnom sudu u Vranju zakazan glavni pretres po ovoj tužbi.

Vranjske ne spore činjenicu da su, zbog poteškoća u poslovanju, neredovno izmirivali zakup, ali obaveštavaju javnost da zaključno sa 30. junom izdavač tog nedeljnika nema neizmirenih dugova prema zakupodavcu.

„Sve to, činjenica da su Vranjske 15 godina zakupac ovog prostora, i da Fond PIO Filijala u Vranju, umesto da prihoduje od poslovnog prostora, otkazuje Vranjskim ugovor o zakupu, iako u zgradi ima bar desetak slobodnih lokala, jasno ukazuje da se ne radi o ekonomskim razlozima“, smatra Obradović.

Redakcija Vranjskih najavljuje da će se, ukoliko bude primorana, iseliti se iz ovog prostora i nastaviti da radi, ali tvrdi da „ovaj primer pokazuje da se Fond PIO pridružio pritiscima kojima smo permanentno izloženi od trenutka kada je SNS preuzela vlast u Vranju“.

U ovom nedeljniku ističu da se pritsci, uglavnom ekonomske prirode, ogledaju i u tome što je javnim preduzećima zabranjeno da se oglašavaju u Vranjskim.

Kako objašnjavaju, preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom, poput Simpa, Jumka i Bivode, oglašavaju se u svim lokalnim medijima, naklonjenim lokalnim vlastima, osim u Vranjskim.

„Ovo se dešava u isto vreme dok Turistička organizacija Vranje (TOV) plaća TV Vranjska plus, lokalnoj televiziji, čija je vlasnica funkcionerka SNS, 200.000 dinara za praćenje Fijakerijade i Dana Vranja u Beogradu“, ukazuje redakcija Vranskih.

U takvoj atmosferi, tužba Fonda PIO ne predstavlja veliko iznaneđenje. Naprotiv, ona se sasvim uklapa u medijski ambijent koji lokalna vlast pokušava da stvori, navodi se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari