Jelena Obućina: Na decu, nasilje i nepravdu sam posebno osetljiva 1Foto: Promo

Najave koje novinarka Jelena Obućina piše za „Pregled dana“ pretočene su u njenu prvu knjigu “O njima zbog nas “, koja će sutra u 18 časova biti predstavljena na Dorćol Platzu. Sabrani uvodi ostaće kao novinarski spomenik trenutka u kojem živimo, a Jelenina oštrica upravo leži u mogućnosti da oporu istinu napiše i izgovori koncizno, pronicljivo i uvek uz metaforu koja ostaje i odzvanja.

U razgovoru za Danas, novinarka kaže da ideja za knjigu nije njena već direktorke United Medie.

– Direktorka UM Aleksandra Subotić je, pretpostavljam, prateći komentare u kojima često piše „ovo mora u knjigu“, pre godinu dana pomenula da bi trebalo da štampamo uvodnike. Ove godine smo rešili da to i uradimo. U zbirci komentara čitaoci će se podsetiti šta smo živeli prethodne dve godine kroz dnevne vesti “Dan u minut“ – ističe Jelena Obućina.

Na pitanje koliko je teško pisati uvodnike, kaže da nije ni teško ni lako. Teme bira u zavisnosti od dana i događaja.

– Najčešće je tema postupak vlasti ili izjave ministara, ali ne nužno. Neretko su to i građanska nezadovoljstva. Biće da teme biraju uvod – kaže kroz osmeh.

Knjiga se može poručiti online na LINKU.

Postoje uvodnici od kojih joj je, prilikom čitanja, zastala knedla u grlu.

– To su tekstovi o stanju dece sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja ili o Dariji Kisić Tepavčević za našu decu. Deca, nasilje, nepravda – na to sam najosetljivija – naglašava naša sagovornica.

Na promociji će govoriti Danica Vučenić i Voja Žanetić, a malo će se, kako kaže, „samocenzurisati“ jer je izborna tišina. Prija joj kratki predah od izborne kampanje, ali, dodaje, kampanja će veštački stati na svega tri dana.

– I to samo na televizijama. Već 4. aprila vraća se u punoj brzini. I da, to malo predaha, prija – ocenjuje.

Jelena Obućina i izdavačka kuća Dan Graf pozivaju sve zainteresovane da u petak 1. aprila od 18 časova na Dorćol Platzu prisustvuju promociju knjige „O Njima zbog Nas”. Tog dana poštovaoci Jeleninih uvoda koje piše i govori za emisiju „Pregled dana“ Njuzmaks Adrije, upoznaće Jelenu i biti u prilici da kupe potpisan primerak njene prve knjige. O knjizi će govoriti Danica Vučenić, Vojislav Žanetić i autorka.

Publika koja nije u prilici da prisustvuje događaju, promociju može uživo pratiti na Facebook stranici dnevnog lista Danas, a knjigu može kupiti od 1. aprila na Danasovom sajtu, u svim većim knjižarama ili bolje snabdevenim trafikama. Cena knjige je 999 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari