Obuke za 25 odsto nastavnika 1Foto: M.M.

Za tri godine obrazovni sistem Srbije će biti kompletno reformisan od predškolskog do kraja srednje škole, izjavio je Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Sumirajući rezultate rada te institucije u ovoj godini, Grušanović je istakao da je od februara do septembra obučeno preko 18.000 nastavnika, koji predaju po reformisanim programima u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu gimnazije.

Prema rečima Olivere Todorović, pomoćnice direktora ZUOV-a, planirano je da kroz obuke za rad po novim programima nastave i učenja u 2019. prođe još oko 25 odsto nastavnika. Ona je podsetila da je ključna promena u programima usmerenost na ishode, a ne na sadržaje, koji su sredstvo preko koga se dostižu ishodi. Ona je dodala da je napravljena veza između ishoda, standarda i kompetencija, uvedene su međupredmetne kompetencije i projektna nastava. U gimnazijama su uvedeni izborni programi, po modulima, odnosno temama, koji su polustrukturirani i zamišljeni da se realizuju kroz projektnu nastavu. Todorović je napomenula i da su u saradnji sa Misijom OEBS-a izrađeni programi za srpski kao nematernji jezik u dva formata za celo douniverzitetsko obrazovanje i da je 350 nastavnika obučeno da predaje po njima. U prethodnom periodu je odobreno 177 udžbenika i 106 digitalnih udžbenika. U okviru pilot projekta, obučeno je 2.000 nastavnika prvog i petog razreda osnovne škole za korišćenje digitalnih udžbenika i opremljeno isto toliko digitalnih učionica.

Zavod je pokrenuo i nastavnički obrazovni portal, koji će služiti za obuke, vebinare, ali i na kome će se naći primeri dobre prakse, ali i druge informacije, poput zakonske regulative, nastavnih programa, digitalnih materijala…Portal je sa nalazi na adresi portal.zuov.gov.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari