Komitet Saveta Evrope protiv torture zatražio je od čeških vlasti da odmah obustave hirurško kastriranje počinilaca seksualnih zločina, ocenjujući da je rečo „degradirajućem tretmanu“. Delegacija tog komiteta Saveta Evrope (SE) u martu je posetila dve psihijatrijske bolnice i dva zatvora u Češkoj.

Komitet je izrazio zabrinutost uslovima u kojima se obavlja kastracija koja je „nepovratna, ima psihološke posledice i rezultat koji nije garantovan“. Češka vlada u odgovoru navodi da se kastracija uvek obavlja uz pismenu saglasnost pacijenta i na predlog lekara specijaliste, seksologa. Međutim, komitet SE izražava sumnju da je „izbor zaista slobodan“ i da postoji „dobra informisanost“, i ukazuje da pacijenti ili pritvorenici pristaju na kastraciju pošto je to jedini način da izbegnu doživotni zatvor. Od 2000. godine, oko 300 pacijenata je podvrgnuto hemijskoj kastraciji, a 50 hirurškoj kastraciji, podaci su češke vlade. Kastracija se takođe predlaže „seksualnim prestupnicima koji su počinili seksualno motivisano ubistvo“.

Komitet SE kritikuje nepostojanje odvojenih delova u kojima se drže takvi prestupnici, osim u zatvoru Purim, gde postoji specijalizovano odeljenje koje nudi različite tretmane uključujući i hiruršku kastraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari