Obustavljena gradnja puta preko pravoslavnog groblja u Mitrovici, kosovska policija postavila trake 1Foto: RTS

Obustavljeni su radovi na putu koji se gradi preko pravoslavnog groblja u Mitrovici. Kosovska policija je postavila trake za zabranu prilaska, prenosi RTS.

Bivši sudija u Mitrovici Nikola Kabašić podneo je krivičnu prijavu da se istraži ko je naredio prekopavanja groblja.

„Podneo sam krivičnu prijavu, jer je reč o jednom ne samo aktu vandalizma, jednom necivilizacijskom postupku vlasti i nekakvih kompanija da bi se preko kosti umrlih napravio put“, kaže Kabašić.

Ne možete da gradite neki život preko kostiju umrlih Srba, poručuje Kabašić.

„Tražio sam da se utvrdi ko je naručilac poslova, ko je finansijer i neposredni izvršilac. Tu postoji odgovornost lanca većeg broja ljudi“, dodaje Kabašić.

Navodi da je groblje jasno obeleženo.

„Tu ima više od 30 nadgrobnih spomenika, nije moglo da dođe do slučajne zabune ili da ne znaju. Ne, znali su i uništili su ga. Da li je staro ili mlado groblje, ono uživa posebnu zaštitu, predstavlja i kulturno-istorijski spomenik od posebne važnosti koji se mora čuvati“, objašnjava Kabašić.

Ističe da ima informacije da se to groblje vodi na Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Piše pravoslavno groblje, 25 ari otprilike i to je posebna zona zaštite“, kaže Kabašić.

zemljani put napravljen je preko starog srpskog pravoslavnog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice, u neposrednoj blizini Crkve Svetog Dimitrija.

Sveštenici u tom delu grada rekli su za RTS da je put kod Crkve Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice probijen bez ičije dozvole, a da su radove mehanizacijom izvodili radnici, verovatno albanske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari