Obustavljena snimanja rendgenom zbog urušavanja zidova u niškom Zavodu za plućne bolesti 1Foto: Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

Zbog urušavanja zidova u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Nišu obustavljena su rendgenska snimanja i evakuisan deo zgrade u kome se nalazi rendgen aparat i komora za čitanje snimaka, potvrdio je direktor Zavoda Vladica Miladinović.

On je kazao da se pacijenti kojima je potrebno snimanje pluća do daljeg šalju u Dom zdravlja, a da snimke koji se tamo urade čitaju lekari Zavoda. Zavod dnevno primi između 200 i 300 pacijenata, a rendgensko snimanje pluća potrebno je za 50 do 60 pacijenata.

– Najpre je, pre nekih mesec dana, pukao zid između hodnika i mračne komore, a ovih dana pojavile su se pukotine i na drugim mestima u delu zgrade, gde se nalazi rendgen aparat, inače dograđen 2003. godine. Verovatno to nije urađeno kako treba, jer taj deo zgrade sada popušta odozgo nadole i situacija je sve gora. Postoji mogućnost da zid između hodnika i mračne komore padne, rekao je Miladinović novinarima.

On je još kazao da osim što postoji opasnost od urušavanja zida, mračna komora ne može više da se koristi, jer zbog pukotina u zidovima više nije potpuno mračna, pa snimci nisu kvalitetni. Prema njegovim rečima, jedino rešenje je sanacija dograđenog dela Zavoda u kojem se nalazi rendgen aparat. Zavod se obratio za pomoć gradu, koji je osnivač ustanove. Komisija vodovoda „Naissus“ i „Nišstana“ je ustanovila da je uzrok pucanja zidova statika, a ne vodovodne i kanalizacione instalacije. Angažovan je veštak sa Građevinskog fakulteta i u toku je procena štete, posle koje će se gradu uputiti predlog za sanaciju objekta.

Miladinović je dodao da ne postoji mogućnost da radiološka služba bude premeštena u stari deo zgrade koji je izgrađen 1957. godine i koji je u dobrom stanju jer su za rad rendgen aparata neophodni posebni uslovi i zidovi obloženi olovom.

Gravitira milion i po pacijenata

Vladica Miladinović je kazao da je Zavod za plućne bolesti jedina takva ustanova u južnom delu Srbije i da ka njemu gravitira milion i po stanovnika. On je upozorio i da su „propisi strogi“, tako da postoji mogućnost da ovaj Zavod sledeće godine ostane bez izvesnog broja lekara i medicinskih sestara, ukoliko do kraja ove godine ne bude imao 44.000 pacijenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.