Više organizacija apeluje: Nasilje nad ženama u Skupštini odmah da prestane, institucije hitno da reaguju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Iako Skupština Srbije već dugo nije mesto dijaloga i telo dostojno svoje političke i društvene uloge, zasedanje u okviru Druge sednice 8. novembra ostaće zapamćeno po uvredama, seksističkim ispadima i nasilju prema poslanicama opozicije“, naveli su iz OCD.

Kako navode, žene su vređane i izložene poniženju od strane predstavnika i predstavnica vladajuće stranke kroz orkestriranu akciju, sa namerom da se devalvira njihovo poslaničko i žensko dostojanstvo, da se ućutkaju, obeshrabre i konačno – odstrane iz političke arene.

„Govor i gest upućeni sa govornice i iz skupštinskih klupa nude se građanima i građankama kao uzor koji je društveno poželjan i koji treba slediti. Prizori i verbalno nasilje koje svakodnevno gledamo u TV prenosima skupštinskih zasedanja predstavljaju model ponašanja koji nas uvlači u spiralu nasilja. Tako se iz skupštinskog zdanja normalizuje nasilje u svim sferama života – javnom, medijskom i privatnom. Kroz nasilno ponašanje prema poslanicama u Skupštini, podstiče se i nasilje prema ženama u društvu“, napomenuli su.

Iz tog razloga, više organizacija, grupa i mreža traže sledeće:

– Da predsednik Skupštine Vladimir Orlić, kao onaj kome su na raspolaganju mehanizmi poslovnika Narodne skupštine kojima se može unaprediti atmosfera i komunikacija tokom zasedanja, obavlja svoju funkciju u skladu sa mandatom i ulogomkoja mu je dodeljena, i uvede drugačiju praksu u rad Skupštine – praksu međusobnog uvažavanja, tolerancije i dijaloga.

– Da narodni poslanici i poslanice, naročito oni koji čine većinu i daju ton radu Skupštine odustanu od uvreda, ponižavanja i mizoginih nastupa kakve smo gledali prethodnih dana. Odgovornost većine je da štiti pravo, glas i dostojanstvo manjine.

– Od nezavisnih institucija da odmah reaguju, ispitaju sve slučajeve diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja u Skupštini Srbiji i iskoriste svoja zakonska ovlašćenja kako bi se stanje u našem najvišem predstavničkom telu dovele u okvire prihvatljivog.

Takiđe, iz dole potpisanih organizacija poručuju da stoje uz sve žene izložene nasilju.

„Stojimo uz svaku narodnu poslanicu koja je izložena nasilju, poniženju ili uvredama samo zato što je žena. Nastavićemo da pratimo događaje i odgovore svih od kojih tražimo da deluju u skaladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima. Ukoliko se nasilje nad ženama u Skupštini Srbije odmah na zaustavi bićemo spremne na druge vidove otpora i borbe“, zaključili su.

Potpisnici:

1. Ženska platforma za razvoj Srbije
2. Autonomni ženski centar
3. BeFem
4. Centar za podršku ženama
5. Građanske inicijative
6. Trag fondacija
7. Mreža za demomratski dijalog
8. Centar modernih veština
9. Akademija ženskog liderstva
10. Ženski centar Užice
11. Udruženje za prirodu i društvo „Multivox“
12. Kolektiv mladih zena FEMIX
13. Forum žena Prijepolja
14. Ekofemina Niš
15. Društvo za održivu budućnost „Koraci“
16. Fondacija BFPE za odgovorno društvo
17. IMPULS Tutin
18. Ženska solidarnost
19. StartHub Kosjerić
20. SkaSka Zrenjanin
21. Žene za mir Leskovac
22. FemPlatz
23. Akternativni centar za devojke
24. Peščanik
25. AFŽ – Autonomni festival žena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.