Burno u Skupštini Srbije: Tvrdnje da je Mali opsovao Draganu Rakić, Sandra Božić pitala poslanice opozicije zašto se šetkaju pored poslanika SNS 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Devet opozicionih poslaničkih grupa zatražilo je od Skupštine Srbije da se poslaniku Srpske napredne stranke Daliboru Šćekiću oduzme imunitet i mandat narodnog poslanika zbog seksističkih aluzija, koje je upućivao Tatjani Manojlović, poslanici Demokratske stranke, dok je kritikovala rebalans budžeta.

Nasilju nad poslanicom Manojlović osudili su poslanici Narodne stranke, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno, Ne davimo Beograd, Zavetnici, Srska koalicija Nada, Dveri, Stranka slobode i pravde i Nova Demokratska stranka Srbije.

U saopštenju ovih devet poslaničkih grupa navodi se da predsednik parlamenta Vladimir Orlić nije želeo da reaguje na sugestije narodnih poslanica da je nad Manojlovićevom, Šćekić, raznim nepristojnim pokretima ruku i usana učinio nasilje. Orlić je sve vreme tvrdio da ništa nije video, ali je sat vremena, nakon incidenta saopštio da je premotao snimak i detaljno pregledao, ali da na njemu nije bilo nikakvih provokacija. Ta njegova izjava praćena je burnim aplauzom, pre svega poslanica SNS.

U međuvremenu dok je Orlić pregledao snimak potpredsednica parlamenta, naprednjakinja Sandra Božić, upozorila je poslanice opozicije da se „previše šetkaju pored poslanika Srpske napredne stranke i upitala da li se one to nude. Na to je reagovala Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd napominjući da je to još jedna seksistička uvreda poslanicama opozicije, jer je to zvučalo kao da se one nude, kao prostitutke.

I poslanici Narodne stranke primetili su da se prema njihovim poslanicama sprovodi diskriminacija, da im se ne dozvoljava da govore i da im se isključuje mikrofon.

Tri opomene i oduzimanje reči za samo nekoliko minuta zaradila je i Dragana Rakić, poslanica Demokrtske stranke koja je htela da replicirala na tvrdnje jedne od poslanica SNS da ovaj režim brine o mladima.

“ To spominjanje mladih i dece bio mi je okidač i rekla sam da se vidi kako brinu o deci iz Pećinaca i da ih isteruju iz vrtića. Podsetila sam ih i kako su devedesetih godina brinuli o mladima, tadašnjim mojim škoskim drugovima, šaljujući ih na frontove“, kaže Rakićeva za Danas, budući da se u prenosu sa seednice nije ništa čulo. Napominje i da je održala jedan nadahnuti govor koji sada ne može da ponovi, ali da se seća da je rekla da neće odustati od borbe za bolji i normalan život, da Srbija bude slobodna, bez obmane i da oni koji sarađuju sa kriminacima budu u zatvoru.

Poslanica DS kaže da dok je govorila ministar finansija Siniša Mali ju je opsovao, na šta mu je ona uzvratila da je plagijator, nasilnik i kriiminalac. To je rezutiralo opomenama i oduzimanjem reči.

Zanimljivo da i ovoga puta predsedavajući palamenta Vladimir Orlić nije čuo psovku koju je ministar finansija uputio poslanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari