"Bakarec pokazao odakle dolaze najjezivije pretnje novinarima Danasa": Poslanici opozicije o pozivu poslanika SNS na linč nezavisnih medija 1Foto: N1

„Nebojša Bakarec je danas u Narodnoj skupštini samo pokazao ko je prava adresa sa koje dolaze najjezivije pretnje usmerene ka redakcijama Danasa, Nove s i N1. On je pretećim glasom pročitao tekst koji je dobio neposredno pre svog obraćanja, najverovatnije iz info službe u kojoj se takvi napadi planiraju“, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe Demokratske stranke komentišući optužbe poslanika SNS na naš račun da smo propagandisti lažne države Kosovo i da radimo protiv svoje zemlje.

Bakarčev poziv na linč slobodnih medija osudile su gotovo sve opozicione pslaničke grupe u Skupštini Srbije, dok nijedan od predstavnika vlasti nije želeo da komentariše njegove poruke.

Među onima koji su odbili da komentarišu izrečene tvrdnje Bakareca su njegove kolege iz poslaničkig kluba Srpske napredne stranke, poslanici Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, ali i Saveza vojvođanskih Mađara.

Prema rečima Rakićeve, Bakarec je pretnje novinarima izgovorio u Skupštini Srbije u direktnom tv prenosu, što je dodatno pojačalo njihovu ozbiljnost.

„Nikako ne smemo zaboraviti da je Nebojša Bakarec član stranke čiji je predsednik kazao ‘Kad tad osvetiću se Ćuruviji’, a svi znamo kako se to završilo“, konstatuje poslanica DS.

I Dragan Nikolić, poslanik srpske stranke Zavetnici, kako kaže zgrožen je ovakvom izjavom Bakareca i nada se da on ne govori u tuđe ime.

„Možda Vam je on poslao one grozne pretnje koje ste dobili mejlom ovih dana. Proverite! Ne bi me iznenadilo da je on! Njegove pogane reči opasnije su od metaka, pa ih oštro osuđujem, jer su otvoren napad na slobodu štampe“, poručuje Nikolić.

Lider i šef poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović smatra apsolutno neprihvatljivim bilo kakve pretnje novinarima i medijima, a posebno je problematično, kako kaže, kada tako nešto dolazi iz redova vlasti.

„Nebojša Bakarec, Vladimir Orlić i mnogi drugi posanici SNS su generatori mržnje i podela u društvu. Upravo su oni ti koji vode rat protiv sobodnih medija i slobode govora u društvu u opšte. Ugrožavanje bezbednosti novinara Danasa, na žalost je, prirodan put sledbenika Aleksandra Vučića koji je bio ministar informisanja u vreme ubistva novinara Slavka Ćuruvije“, ističe Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke .

I Radomir Lazović, šef poslaničkog kluba Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd smatra da upravo optužbe, kao što su one koje iznosi Bakarec, da Danas, Nova S ili N1 žele rušenje Srbije, da vode hibridni rat i slično, stvaraju atmosferu u kojoj se dešavaju napadi na novinare.

„Političari optužuju za izdaju, pa onda ne čudi što onda neko hoće da fizički nasrne na one koji su optuženi i ovako etiketirani. Ovo je mehanizam koji SNS koristi odavno i koji smo direktno osetili na svojoj koži. Hteo bih da budem apsolutno jasan, smatram Srpsku naprednu stranku direktno odgovornom za napade i pretnje novinarima, ali i svima onima koji se ne slažu sa potezima vlasti“, navodi Lazović.

Prema njegovim rečima ovo što radi Bakarec, nije izolovan slučaj.

„Pre nekoliko dana imali smo i narodnu poslanicu SNS-a Stašu Stojanović koja je opoziciju nazvala neprijateljem države i neprijateljem naroda. To godinama rade i mnogi drugi poslanici, pa i predsednik države koji ne propusti priliku da nezavisne medije naziva izdajničkim, CIA medijima i slično. Ovo je jasna namera da se svaki slobodan glas u Srbiji uguši i ugasi“, poručuje Lazović.

I Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo-Zajedno ističe da vlast u Srbiji nemilosrdno sprovodi doktrinu suzbijanja neprijatelja.

„Nije moguće biti politički protivnik, niti samo neistomišljenik. Vlast svakoga ko se protivi ili samo otvara važne teme u javnom životu i iznosi nezavisno mišljenje smatra dušmaninom i krvnim neprijateljem. Zbog toga je Danas sa svojim novinarima na meti“, kaže Zelenović i dodaje da je vlast veoma uznemirena zbog istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da stoje lošije nego bilo kada u poslednjih 10 godina.

Uz to je veoma važno znati da je podrška vlasti dva puta manja među građanima koji prate nezavisne medije, u odnosu na ljude koji se obaveštavaju iz prorežimskih glasila.

Za poslanika Zajedno za Vojvodinu Aleksandra Olenika istina je najveći i najgori neprijatelj svih diktatora, kriminalaca i njihovih dvorskih luda. Zato se najviše plaše upravo istine i u tom strahu pokušavaju da ekonomski unište objektivne medije i novinare.

“ Ali, kako su u strahu velike oči, tako Bakarec i ostali propagandisti pribegavaju otvorenim pretnjama i besprizornim zamenama teza. Međutim, Bakarec i njemu slični su u strahu i to sa pravom. Ovolika količina laži, uvreda i pretnji će doći na naplatu i taj trenutak se bliži. Zato pamtimo svaku uvredu, lažnu opužbu i pretnju. Jednom smo oslobodili RTS i Skupštinu, moraćemo opet“, poručuje Olenik.

I Pavle Grbović zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjeni primećuje da su izuzetno opasne optužbe kojima se neistomišljenici poistovećuju sa neprijateljima, jer se na taj način kreira atmosfera u kojoj je nasilje legitimno sredstvo.

„Ne smemo da potcenjujemo opasnost takvih poteza, jer direktna pretnja ne dolazi od onih koji tu atmosferu kreiraju, već od onih koji takvoj atmosferi podlegnu i misle da čine patriotski čin ukoliko uvrede ili napadnu nekoga ko je označen kao neprijatelj. Jedina olakšavajuća okolnost u konkretnom slučaju je to što malo ko sluša i sledi Nebojšu Bakareca, a najverovatnije ni sam Bakarec“, zaključuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari