Reakcije na pretnje redakciji lista Danas: Država na ovakvim primerima treba da pokaže ozbiljnost 1Foto: Sara Božičević

VIše različitih medija, medijskih udruženja i novinara reagovalo je povodom pretnji koje su stigle na mejl adresu glavnog i odgovornog urednika lista Danas Dragoljuba Petrovića, a u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

Građanska Vojvodina, koalicija nevladinih organizacija, saopštila je danas da je užasnuta pretnjama koje su upućene na adresu beogradskog dnevnog lista Danas i drugih novinara i upozorila da se radi o najavi “terorističkog čina”.

Sa portala Cenzolovka su pružili podršku listu Danas i zatražili da se „koleginice i kolege zaštite“.

Redakcija BIRN (Balkanska istraživačka mreža Srbije) takođe se priključila podršci i naglasili da „novinar nije meta“.

„Za imamo reči podrške. Za policiju i tužilašto pitanje: Kakva je ovo svinjarija? #NovinarNijeMeta“, navode u objavi na svom Tviter nalogu.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović istakla je da „država na ovakvim primerima treba da pokaže ozbiljnost“.

„Kolege iz Danasa rade profesionalno svoj posao i ne treba zbog toga da brinu za svoju bezbednost“, navodi u svojoj objavi.

Reakciju policije zadražila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Pored Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje traži da policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrde ko je na redakcijski imejl i adresu glavnog i odgovornog urednika poslao poruku kojom se preti „salvama metaka“ celoj redakciji ovog medija kao i kolumnistima drugih medija, koji su u ovoj pretećoj poruci nazvani „istomišljenicima Danasa“.

Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, istakao je da su pretnje „zastrašujuće i bolesne“.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pridružio se podršci i takođe pozvao nadležne da reaguju.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije „Nezavisnost“, na svom privatnom Tviter nalogu naveo je „ovo pretnja svakom slobodnom čoveku u Srbiji“.

Pokret slobodnih građana pozvao je policiju i tužilaštvo da hitno utvrdi ko stoji iza „najstrašnijih pretnji novinarima i saradnicima redakcije Danasa i da obezbedi adekvatnu zaštitu“.

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža zahtevaju od nadležnih organa Republike Srbije da pod hitno preduzmu akciju i otkriju ko je uputio pretnje listu Danas i novinarima.

Centar za razvoj građanskog društva MilenijuM poziva nadležne organe da odmah reaguju i što pre otkriju ko je pretio redakciji dnevnog lista “Danas”, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari