Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i v.d. direktorke Agencije za ravnomerni regionalni razvoj AP Vojvodine Valentina Ivanić predstavili su podatke istraživanja u okviru „Biznis barometra“ o oceni poslovanja i očekivanja privrednika Vojvodine, kao i najnovije uporedne podatke o broju nezaposlenih lica u pokrajini.

Navedeno je da je „Biznis barometar“ prvi informator tog tipa u Srbiji, koji su 2010. godine sačinili „Vojvodina CESS“, Privredna komora Vojvodine i Bečki institut za međunarodne ekonomske odnose. Prevodi se na engleski jezik i distribuira zainteresovanim subjektima u regionu. Od kada je početkom ove godine Agencija za ravnomerni regionalni razvoj AP Vojvodine preuzela nadležnosti „Vojvodina CESS“ sprovela je ukupno osam krugova istraživanja pod nazivom „Ispitivanje poslovne klime u Vojvodini“. Istraživanja se sprovode kvartalno, putem slanja elektronskih upitnika za oko 1.200 privrednika koji posluju u Vojvodini, u kojima su obuhvaćena pitanja o ukupnom poslovanju, poslovanju sa stranim klijentima, prodajnim cenama i uslugama i broju zaposlenih.

– Očekivanja privrednika o poslovnoj klimi u Vojvodini su pozitivnija nego što se misli i predstavlja javnosti – istakao je Miroslav Vasin i dodao da su ta očekivanja izražena u oblasti poslovanja sa inostranstvom. – Najveći skepticizam privrednika izražen je u pogledu zapošljavanja ali i nekih okolnosti koje prate privređivanje – dodao je Vasin.

– Sigurno će se nastaviti sa ovom praksom koja će omogućiti da ukupan privredni milje bude usklađen sa očekivanjem samih privrednika, čije su ocene dragocene – smatra Vasin, koji je najavio nastavak saradnje sa Agencijom za ravnomerni regionalni razvoj i korišćenje drugih istraživanja koja su sprovedena u Vojvodini. Govoreći o nezaposlenosti, Miroslav Vasin je istakao da je njihov ukupan broj značajno smanjen u odnosu na prošlu i početak ove godine, što pokazuje da napori koje čini Vlada Vojvodine, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, NSZ i novoformirani Edukativni centar, daju rezultate.

– Suprotno tvrdnji da broj nezaposlenih stalno raste, broj onih koji sarađuju sa državom u traženju posla, koji žele da se edukuju, prekvalifikuju i dokvalifikuju, ipak se smanjuje. Nama je najvažnije da u ovom periodu ekonomske krize, ne samo kod nas već i u Evropi, kontrolišemo i sprečimo nagli porast nezaposlenosti – rekao je Vasin.

Valentina Ivanić navodi da je stanje privrede posmatrano po sektorima. Posebno se osvrnula na značaj onih sektora razmene koji prodaju robu na inostranom tržištu, poput poljoprivrede i prerađivačke industrije, jer, kako je rekla, dobra privredna struktura podrazumeva učešće od 70 procenata iz takvih sektora, koji čitavu ekonomiju vode napred.

Smanjenje nezaposlenosti

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno Pokrajinske službe za zapošljavanje, 31. jula u Vojvodini bilo je 198.045 nezaposlenih lica. U istom periodu prošle godine bilo ih je 203.133, što je smanjenje za 5.088 lica. Krajem januara 2012. godine u Vojvodini je bilo 207.429 nezaposlenih , što znači da je od početka ove godine njihov broj smanjen za 9.384 lica. Smanjenje broja nezaposlenih došlo je zbog nekih pozitivnih ekonomskih kretanja u Vojvodini (struktura izvoza i uvoza, povoljna struktura delatnosti i povoljan odnos zaposlenih u proizvodno i neproizvodnom sektoru). Smanjenje nezaposlenosti u Vojvodini rezultat je ukupnih aktivnosti Vlade Vojvodine i rada Edukativnog centra. Smanjenju broja nezaposlenih doprinelo je povećanje angažovanosti sezonske radne snage, što se dovodi u vezu i sa povećanjem površina pod vinogradarskim i voćarskim zasadima u Pokrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari