Trenutno stanje pšenice je zadovoljavajuće ali je još uvek rano govoriti o krajnjem rezultatu žetve obzirom na to da je setva kasnila a proizvodnju su pratile brojne teškoće, ukratko kažu stručnjaci koji su posetili ogledno polje zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe u Lukićevu gde je u organizaciji zrenjaninskih poljoprivrednih stručnjaka održan tradicionalni „Dan polja strnih žita, ogleda zaštite bilja i voćarstva“ a učenicima su predstavljeni sortni ogledi strnih žita, ogledi zaštite bilja i zasada voća.


– Pšenica je sada na početku juna u fazi intenzivnog nalivanja zrna i u ovom momentu ne može predvideti koliki će biti prinos. Imamo još dosta vremena do kraja vegetacije. Trenutno stanje pšenice možemo okarakterisati kao zadovoljavajuće i kao nikada do sada imamo veliko variranje izgleda useva. Setva pšenice obavljena je u dosta teškim uslovima – ocenio je profesor dr Novo Pržulj.

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin nadgleda blizu 250.000 hektara u srednjem Banatu

– Svake godine proizvođači postavljaju pitanje „Šta sejati“, a rešenja mogu naći upravo na oglednom polju gde sejemo veliki broj sorti pšenice, u ovom momentu konkretno 45 sorti. Ovde sejemo i ozimi ječam, ozimi raž i ovas i tritikale. Proizvodnjom na ovom polju pratimo sorte tokom čitave ogledne godine – objašnjava Zorica Rajačić, savetodavac PSS Zrenjanin.

Nezvanično se od stručnjaka može čuti da zbog činjenice da je oko 50 odsto useva posejano u optimalnom agrotehničkom roku, a 50 odsto van toga, možemo očekivati da će rezultati biti na nivou prošle godine. To bi, prevedeno u cifre, značilo da bi prinosi pšenice mogli biti od četiri do sedam tona po hektaru. Rok setve je došao do izražaja kada se govori o prinosu, što znači da su kod sorti posejanih van optimalnog agrotehničkog roka, kao posledica sušnog proleća, usevi ostali niski, proređeni, pa se ne mogu očekivati rekordni rezultati. Inače, na području srednjeg Banata soja je posejana na 10.000 hektara, dok je pšenica posejana na 50.000 hektara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari