Biblioteka „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši bila je prošlog petka domaćin izuzetnog muzičkog događaja. Rečje o koncertu kvarteta „Sensartika“ iz Beograda, sa čijim je stvaralaštvom domaća publika imala priliku da se prvi put upozna pre godinu dana kada su takođe gostovali u ovdašnjoj književnoj riznici.

Raznovrstan repertoar popularnog sastava, koji varira od klasične muzike, preko svetskih folklora do neoklasika i neofolka, kao i odlično muziciranje četvoro umetnika na brojnim instrumentima – violina, flauta, gitara, violončelo, frula, tamburin, kastanjete, marakas, čak i prava stolarska testera, bili su dovoljni se u punoj sali gradske Biblioteke stvori odlična atmosfera. Publika je aplauzima i sa dva bisa nagradila umetnike na sceni za izvođenje popularnih kompozicija iz doba starih Kelta, preko baroka, rokokoa, klasike, poznog romantizma, ruske starogradske, do bugi-vugija. Posebno oduševljenje Novovarošana te večeri izazvalo je izvođenje poznatih Bahovih kompozicija, Vivaldijeve „Zime“, bečkog valcera, Betovenovih bavarskih plesova, Štrausove polke, argentinskog tanga, kompozicija Bizea i Habanera…

– Muzika „Sensartike“ odgovara načelima harmonije duha i tela i senzibilitetu čoveka okrenutog radije tradicionalnijem, arhaičnijem i suptilnijem svetu. Njihov nastup ne predstavlja toliko bunt protiv modernog koliko, metaforički rečeno, radost stvaranja zelene oaze i podsticaja da se lični izvor kreativnosti i nadahnuća uzdigne iznad supkulturnih pustinja gradnjom individualnih, porodičnih ili prijateljskih oaza večnih vrednosti. Onih koje bez oklevanja vode naš duh ka putevima radosti, lepote, dobrote i istine. Ovi prelepi zvuci rehabilituju umornog i istrošenog čoveka današnjice, kome je potreban čist akustički, uravnotežen ritam reda i snaga kreativnog kvaliteta, kazala je direktorka Biblioteke Nera Čović, organizatorka programa koji su umetnici naslovili „Od Baha do bugi-vugija“.

Jednočasovni umetnički program, uz puno muzičkog umeća, šarma i harizme na sceni, izveli su: Sonja Kalajić, multiinstrumentalista i kompozitor, čiji je rad zapažen i u segmentu filma, pozorišta i pedagogije, Dušanka Abramović, flautiskinja ( svira i na fruli, pikolu, glokenšpilu i udaraljkama), kao i braća Nebojša i Miodrag Janković, violončelista odnosno gitarista.

„Sensartika“ je, inače, u prethodnih 12 godina priredila preko stotinu koncerata širom Srbije i inostranstva, izdala je dva albuma u ediciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine, a zauzima i dominantno mesto na albumu „Saw Friendli“, koji predstavlja prvi CD sa stolarskom testerom kao solističkim instrumentom na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari