Tahirović: Od borbe za preživljavanjem Fadile Mujić stvorila se fama o masakru 1Foto: Screenshot/Fadila Mujić/Youtube

Ispovest Fadile Mujić iz Srebrenice, koju je ispričala za TV Igman pre dve i po godine, “iskopali” su pojedini mediji u Srbiji. Iako je Mujić doživela ogromnu tragediju (u ratu je izgubila muža, devera i dva sestrića, kao i svekrvu koja se vodi kao nestala) i preživela užase, srpski mediji su iz njenog intervjua, koji traje sat vremena, izvukli samo deo o Naseru Oriću koji je sa vojskom ušao u selo Kravica 7. januara 1993. godine.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, Srpska radikalna stranka i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić odmah su zatražili od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da ispita navode Fadile Mujić.

Tužilaštvo ih je izgleda poslušalo pošto je portparol Vasilije Seratlić za agenciju Beta izjavio da “prikupljaju informacije i dokaze u cilju pronalaženja i identifikacije počinilaca zločina” u selu Kravica tog pravoslavnog Božića 1993. godine.

Murat Tahirović, predsednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida iz Sarajeva ističe za Danas da se od iskrene izjave Fadile Mujić stvorila fama o masakru i potpuno zanemarila ili omalovažila borba za preživljavanjem o kojoj ona priča, a govorila je o užasima u kojima se nalazilo stanovništvo Srebrenice – bez hrane, bez bilo kakvih uslova za život.

Prenosimo deo izjave Fadile Mujić o Oriću:

“Došao 7. januar. Iz svake porodice smo imali po jednog muškog vojno sposobnog člana. I Naser, naš komandant slavni, Alah da ga sačuva i nagradi, kaže strogo je zabranjeno, ne smeju žene i deca znati, pokvariće nam akciju. Dešava se da meni moj dever kaže – Fadila, idemo večeras na Kravicu, spremi se. Tako da je svaka porodica imala po muškog člana koji je rekao idemo u Kravicu, a Kravica je za nas bila Amerika, obećana zemlja. To je bilo jako četničko uporište odakle su ubijali i pljačkali… Svi zločini su počinjeni iz Kravice”, istakla je Mujić.

Kako je dodala, jedna ogromna kolona žena i dece ušla je u Kravicu pre ispaljenog metka. “Ja imam sina kući koji će umreti od gladi ako mu je ne donesem… Kad smo ušli u selo, naši borci su nam pritekli u pomoć. Tu sam doživela pakao gledajući kako čovek ubija čoveka, ne znaš ko je četnik, ko musliman. Ušla sam u jednu kuću, oni slave Božić, okolo se puca i gine. Borba je da uhvatiš jednu kokoš i da doneseš kući da pojedeš. 50 kila kukuruza sam ja donela, da mi bude do kraja rata planirala sam. Znači, ulazim u kuću, četnici sede i slave, krmetine na stolu, nikad nisi jeo, ali ko te pita, ješćeš samo da preživiš. Ulazim, oni jedu i piju, mlađih i starijih četnika. Jednu sarmu u usta, drugu u džep… Borba za goli život…”, ispričala je Mujić.

Iz Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa kažu za Danas da Fadilu Mujić lično ne poznaju, ali dodaju da ona nije ništa ružno rekla u intervjuu.

“Rekla je istinu u kojoj su se našli i nalazili Srebreničani za vrijeme rata, 60 hiljada ljudi je bilo stisnuto na malom prostoru, bez vode, struje, hrane i zasipani stalno granatama i avio-bombardovanjima. Narod je bio gladan, umiralo se od gladi, a glad je bila gora od smrti i strašnija od granate, bili smo prisiljeni ući u Kravicu i po cijenu života da dođemo do bar malo hrane, da produžimo još koji dan života, narod je ušao među kuće i u kuće, bio je to očaj nad svim očajima. Narod je ušao u Kravicu na Božić nadajući da će tada najlakše doći do hrane, narod sa torbama je upao u to mjesto pa ko od nas preživi i preživi, veliki je to bio rizik, i Fadila je to i rekla”, kažu iz Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” za naš list.

Linta: Svirepo ubijeno 49 Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta prvi je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da ispita Fadilu Mujić.

On je istakao da je na Božić 1993. svirepo ubijeno 49 Srba, da je selo sistematski opljačkano, da je zapaljeno blizu 700 srpskih kuća.

Linta tvrdi da je svedočenje Mujić jedan od brojnih dokaza da je postojao plan za etničko čišćenje, uništenje i pljačkanje svega što je srpsko.

 

NAJAVA SUĐENJA PRED SPECIJALNIM SUDOM U BEOGRADU

* Ponedeljak, 7. februar u 9.30 časova – okrivljeni Nezir Mehmetaj

* Utorak, 8. februar u 9 časova – okrivljeni Dragan Dopuđa

* Sreda, 9. februar u 9.30 časova – okrivljeni Danko Vladičić

* Ponedeljak, 21. februar u 9.30 časova – okrivljeni Jovan Novaković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari