Od danas dostupna mobilna aplikacija za čuvanje EU Digitalnih zelenih serifikata  1Foto: Vlada Srbije/Promo

Građanima Srbije od danas je dostupna mobilna aplikacija „Moj EU DZS“ za čuvanje Digitalnih zelenih sertifikata koji su EU kompatibilni, navodi se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Mobilna aplikacija,  omogućava čuvanje novih EU QR kodova i služi građanima kao e-novčanik, odnosno svaki građanin može svoje sertifikate da skenira, da ih na taj način nosi u svom mobilnom telefonu i pokazuje bilo gde da se kreće širom EU ili zemljama koje se nalaze u ovom sistemu, bilo u muzejima, restoranima, kafićima ili drugim zatvorenim prostorima.

EU Digitalne zelene sertifikate, mogu da preuzmu svi registrovani korisnici Portala eUprava koji su u Srbiji vakcinisani, koji su radili PCR test u poslednja 72 sata ili antigenski u poslednjih 48 sati ili preležali kovid u poslednjih šest meseci.

U Digitalnom  zelenom sertifikatu koji je EU kompatibilan, pokazivaće se sve vakcine dostupne u Srbiji.

Od zemlje članice EU zavisi kako će koju vakcinu tumačiti i priznavati. Postoji preporuka Evropske agencije za lekove, ali praksa je da svaka zemlja sama odlučuje koje vakcine prihvata, tako da savetujemo građane da se pre putovanja informišu na zvaničnim sajtovima zemlje u koje putuju ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Podsećamo da građani koji nemaju nalog na Portalu eUprava, svoj Digitalni zeleni sertifikat koji je EU kompatibilan mogu da preuzmu i na preko 700 šaltera Pošte Srbije.

Građani koji koriste Android telefon, aplikaciju „Moj EU DZS“ mogu preuzeti na Google play prodavnici, besplatno. Takođe, aplikacija je dostupna i iOS korisnicima na App Store-u pod istim nazivom „Moj EU DZS“. Korisnici Huawei uređaja, aplikaciju mogu prezeti pod istim nazivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari