U svakom od osam univerzitetskih centara u Republici Bugarskoj ove godine upisano je 66 od ukupno 85 mesta koliko je vlada susedne države obezbedila za pripadnike bugarske nacionalne zajednice iz opština Bosilegrad, Dimitrovgrad, Surdulica,Trgovište i Vranje.


– Uslov za studiranje na nekom od fakulteta u bugarskoj je da se radi o svršenom srednjoškolcu bugarske nacionalnosti te da on uspešno položi ispit iz bugarskog jezika i istorije,a to je u prvom krugu uradilo 66 srednjoškolaca iz opština juga Srbije – rekao je u izjavi za Danas Ivan Nikolov iz Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu.On navodi da je tim kandidatima obezbeđeno besplatno studiranje kao i mesečna državna stipendija od sto evra i smeštaj u studentskim domovima.

– Brucoši sa juga Srbije studiraće različite fakultete.Tako imamo upisane na pedagogiji, medicini, farmaciji, međunarodnim odnosima,informatici,filologiji,defektologiji, glumi i filmskoj režiji – precizirao je Nikolov.

Za 85 mesta, koliko je Vlada Bugarske namenila pripadnicima bugarske nacionalne zajednice iz susedstva, javilo se 106 kandidata.Za preostala mesta kandidati će polagati prijemne ispite u drugom i trećem krugu.Prema podacima KIC iz Bosilegrada, iz godine u godinu raste broj zainteresovanih pripadnika bugarske nacionalne zajednice da nakon završetka srednje škole nastave školovanje u Bugarskoj.

O tome govori i podatak da je samo iz jednog odeljenja srednje škole u Bosilegradu od 45 svršenih srednjoškolaca njih šest odabralo da studira na fakultetima univerziteta u Nišu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari