bebe kolicaFoto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Za prve dve nedelje ove godine u prokupačkom porodilištu, jedinom u Topličkom okrugu, rođeno je ukupno 12 beba što bi mogla da nagovesti uspešniju godinu od proteklih kada je u pitanju natalitet, kazali su u toj ustanovi.

Tačnije od 3. do 10. januara u prokupačkom porodilištu rođeno je 11 beba, pet dečaka i šest devojčica, i dečak rođen u novogodišnjoj noći, kao prva beba u Prokuplju u ovoj godini.

Statistika ukazuje na to, da broj novorođenčadi iz godine u godinu stagnira i da se kreće oko 600 beba za godinu dana što svakako nije dovoljno da bi se zaustavila negativna stopa rađanja u Topličkom okrugu, ističu stručnjaci u toj oblasti.

Tako broj novorođenčadi iz godine u godinu lagano opada, pa se 2017. u prokupačkom porodilištu, jedinom za sve četiri opštine Topličkog okruga, rodilo 650 beba, 2018. godine, 629 beba, 2019. rođeno je 599 beba, 2020. na svet je došlo njih 630 i protekle 2021. godine ukupno je rođeno 576 beba.

„Podsticanja rađanja usmereni su na novčanu pomoć roditeljima, tako da svako prvorođeno i drugorođeno dete u porodici od grada Prokuplja dobija novčanu naknadu od po 20.000 dinara“, istakao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

On je rekao da to, uz ostale prinadležnosti koje se iz Republike Srbije izdvajaju za rađanje dece, čini značajan podsticaj u povećanju nataliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari