Od početka godine 430 prijava LGBT osoba zbog nasilja ili diskriminacije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnica udruženja „Da se zna“ Dragoslava Barzut izjavila je danas da se od početka ove godine tom udruženju javilo 430 LGBT+ osoba, kao i članova njihovih porodica i prijatelja, zbog problema sa nasiljem ili diskriminacijom.

Barzut je na konferenciji za novinare u Medija centru, povodom promocije izveštaja „Podaci a ne zvona i praporci“, izjavila da se od tog broja u 50,2 slučaja javili zbog saveta, dok je u 9,2 odsto javljanja to bilo zbog fizičkih napada.

Autor izveštaja Nikola Planojević je rekao da su u poslednjem izveštaju korišćeni termini „prebroditeljka“ i „prebrodilac“, kao zamena za termin „žrtva“ ili „oštećena“, i da su ti izrazi izabrani kao najpribližniji prevod izrazu survivor, iz engleskog jezika.

Planojević je rekao i da je u izveštaju korišćen novi izraz „kvir“ za sve pojmove različitih seksualnih identiteta, kao zamena za „LGBT+“ kovanicu koja se dominantno koristila do ovog izveštaja.

„Problem je što se incidenti nedovoljno prijavljuju a ne prepoznaje se ni motiv počinioca u dovoljnoj meri, pa i kad se takvi incideti prijave, prijavljuju se kao regularni zločini a ne kao zločini iz mržnje“, kazao je Planojević.

Autor izveštaja Miloš Kovačević je rekao da je tek „svaki treći slučaj vidljiv nadležnim organima“.

„U 2019. godini bilo je 63 protivpravna akta motivisana seksualnom orjentacijom i rodnim identitetom“, kazao Kovačević.
On je rekao da se 47 takvih incidenata desilo u Beogradu, šest u Novom Sadu, i po jedan u drugim gradovima.

Prema njegovim rečima, 18 incidenata se desilo u otvorenim javnim površama, ulicama, parkovima i trgovima, a deset na LGBT mestima, što pokazuje „veliku izloženost napada na kvir osobe na javnim mestima“.

Kovačević je naveo da je nešto manje od polovine incidenata uključivalo fizičko nasilje, sa i bez telesnih povreda, a da zatim sledi psihičko nasilje i diskriminacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari