U Srbiji od početka godine 9.200 požara 1Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP Aleksandar Radosavljević apelovao je danas na građane da ne pale travu i nisko rastinje i da budu odgovorni s obzirom da je, od početka godine pa do danas, evidentiran povećan broj požara – 9.213.

Kako je saopštio MUP, od 1. januara do danas na teritoriji Srbije evidentirano je 9.213 požara, od čega 5.589 na otvorenom, a 3.175 na građevinskim objektima.

Radosavljević je naveo da se požari na otvorenom brzo šire i predstavljaju realnu opasnost za građane i mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Sektor za vanredne situacije je pojačao nadzor i obilazak terena radi pronalaženja građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a od početka akcije do sada napisano je oko 120 prekršajnih naloga.

Radosavljević je ukazao da je povećan i broj požara na građevinskim objektima i apelovao na građane da provere ispravnost grejnih tela, peći na čvrsto gorivo, ne ostavljaju električne grejalice bez nadzora, uklone lako zapaljivi materijal iz blizine grejnih tela, ne opterećuju elektroinstalacije uključenjem velikog broja potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari