Tek kad se obeležava godišnjica Cerske bitke, onda se neko seti planine Cer. Ove godine čak dva puta je obeležena 99. godišnjica – prva sa oko 450 mladih u okviru Udruženja „Cerski marš“ u nedelju, 18, avgusta – što je i zapisano na spomeniku, a sutradan, na Preobraženje, bila je i zvanična državna proslava na kojoj je govorio premijer Ivica Dačić. Ukupno je na Tekerišu boravilo oko 1500 građana i poštovalaca Cerske bitke. Između proslava čitavo ovo područje nema ništa da ponudi. Ne postoji nijedno preduzeće ili zemljoradnička zadruga, a Pocerina je i dalje jedno od najzaostalijih područja Srbije.


Ipak, da sve ne bude prepušteno nemaru javile su se pojedinačne inicijative za oživljavanje Cera. Sveštenik Vojislav Petrović sa Društvom „Cersko zvonce“, podigao je crkvu pokajnicu „Sv. Jovan Šangajski“ kod Lipovih voda i to predao u nadležnost Šabačke eparhije. Na ulazu u Tekeriš podigao je i krst posvećen cerskim junacima, a prilikom njegovog osveštavanja vladika Lavrentije je rekao da ovdašnji živalj ne treba da nosi panaiju u crkvu jer je svaka stopa ove zemlje sveta – natopljena krvlju rodoljuba. U Cerskoj bici poginulo je oko 17.000 srpskih i oko 24.000 austrougarskih vojnika, i to je bila prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu. Zbog tog podviga srpskih vojnika kralj Aleksandar Karađorđević založio se da spomenik Pobednika na Kalamegdanu bude okrenut prema Ceru.

A Cer ima mnogo šta da ponudi, od istorijskih do turističkih sadržaja. Ovde je u rimsko doba, za vreme cara Trajana bila vojna ispostava koja je štitila ovaj kraj od napada varvara. Jer tu su bili rudnici olova, cinka, srebra pa čak i zlata. Nedavna istraživanja pokazala su da se ovde i u praistorijsko doba vadio kalaj.

– Zavod za zaštitu spomenika u Valjevu stavio je lokaciju na Trajanovom i Kosaninom gradu pod zaštitu države, i počeće značajnija arheološka iskopavanja. Takođe ovde se nalaze i tri srednjevekovna manastira. S druge strane, Cer je planina netaknute prirode. Ima više od 600 biljnih vrsta, a čak tri vrste ptica su zaštićene vrste. Veće površine su pod hrastovom šumom starije od 300 godina, a takođe ima i manjih šuma divlje trešnje gde pojedina stabla dostižu i 25 metara visine. Nažalost, turistička ponuda je slaba jer postoji samo jedan planinarski dom na Lipovim vodama sa kapacitetom od 20 ležajeva i restoranom. Prednost Cera su idealna nadmorska visina za vazdušnu banju od oko 600 metara, blizina velikih gradova Beograda, Novog Sada, a od Šapca je odaljen svega 30 kilometara. Osnovni cilj je da promovišemo Cer kao novu turističku destinaciju jer pored prirodnih lepota tu su tu su i pešačke i biciklističke staze, mogućnost istraživačkih kampova, đačkih ekskurzija, kaže Ana Pavlović, prvi licencirani turistički vodič za Cer.

I dok se čeka stogodišnjica Cerske bitke za ovaj kraj je mnogo bitnije da se privredno i turistički razvija. Jedna od većih šansi su i velika nalazišta minerala jadarita koji je umnogome osnova za savremenu industriju baterija. Uložena su značajna sredstva u istraživanja, i po mnogima to je najveće nalazište na planeti. A ako se ništa ne promeni čitav ovaj kraj biće skrajnut na margine, pogotovo što je izrazito opadanje stanovništva, i sve veće siromaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari