– Od raka grlića materice u Pirotu godišnje oboli oko 14 žena, dok pet umre od ove opake bolesti, saopšteno je povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja je obeležena od 24. do 30. januara.

Prema broju obolelih, Pirotski okrug je pri dnu lestvice u odnosu na ostale krajeve u Srbiji. Rak grlića materice je jedan od najčešćih malignih tumora u Srbiji. Godišnje u proseku oboli oko 1.400 žena od kojih trećina umre. Po učestalosti u obolevanju nalazi se na trećem mestu iza karcinoma debelog creva i rektuma.

Načelnica Dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena pirotskog Zdravstvenog centra dr Zlatica Jovanović izjavila je da je u Pirotskom okrugu rak grlića materice na petom mestu, posle raka dojke, debelog creva, raka pluća i raka tela materice.

– Tokom prošle godine u Pirotskom okrugu obavljena su 7.364 preventivna pregleda i to u Pirotu 5.421, u Dimitrovgradu 900, Beloj Palanci 931 i Babušnici 112 pregleda – kazala je dr Jovanović.

Ona je dodala da je rak grlića materice najčešće oboljenje donjeg genitalnog trakta. – To je karcinom koji je vidljiv i dostupan oku, pa su organizovani sistematski pregledi veoma značajni za njegovo rano otkrivanje još u predmalignoj fazi kada je bolest sto posto izlečiva – rekla je dr Jovanović.

– Iako je u ranijem periodu bilo reči da će se krenuti sa nacionalnim skrining programom kojim bio bile obuhvaćene sve žene starosti od 25 do 69 godina, do toga još nije došlo – kaže dr Jovanović i dodaje da je zakonom predviđeno da se periodični pregledi rade na tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari