Od "seljačeta" do viteza 1Foto: Promo

Nakon što je prošle godine objavila album U potrazi za Pticom Vremena, raskošni miniserijal epske fantastike koji su osmislili i realizovali scenarista Serž le Tandr i crtač Režis Loazel (1951), Čarobna knjiga nedavno je nastavila ovaj serijal, drugom knjigom – U potrazi za Pticom Vremena – Pre potrage 1. Za prevod sa francuskog se i ovog puta pobrinuo Ilija Čanak.

Pre nego što je postao slavni ratnik, Bragon je bio tek nepoznato seljače koje je muzlo govedarke i bilo željno avanture i prave bitke. I Mara, njegova buduća ljubavnica, tek treba da sazri, mada već otkriva koliko je jednostavno navesti tuđa srca da igraju u ritmu njene muzike. U ovoj priči, koja prethodi čuvenoj Potrazi, njihovi putevi će se ukrštati i razdvajati, dok vladari Akbara (raspoređeni u Sedam krajina) pokušavaju da zaštite presto od grupe ubica, koja sebe naziva Red znaka, koji bi da im zatru seme ubijajući njihove naslednike.

Mladi Bragon kreće iz svog seljačkog okruženja, prebacujući se sa govedarke na vetrolopa, putem koji će ga, kroz napornu i opasnu obuku, a potom i kroz još opasnije sukobe sa sektom koja se klanja velikom Ramoru, načiniti pravim junakom. Spletke i bitke, kontrola uma i ljubavni izazovi – sve to čeka protagoniste u nastavku jednog od najuspelijih stripskih serijala herojske fantastike. Kroz četiri, početne epizode – Prijatelj Žaven; Grimorijum bogova; Na Rigovom tragu i Vitez Bragon, ljubitelji ovog žanra uživaće u živopisanom magičnom svetu, punom raznolike flore i faune i uverljivih likova koji u sebi nose snagu heroja i melanholiju običnog čoveka…

Le Tandr i Loazel, potpomognuti novim crtačkim snagama, vraćaju ljubetelje njihovih priča u razdoblje četrdeset godina pre Potrage, da im ispripovedaju epsku priču herojske fantastike o ljubavi i posvećenosti, izdržljivosti i želji za životom u snolikom i živopisnom ambijentu magično izmaštanog Akbara.

Režis Loazel (1951) francuski stripski umetnik, najpoznatiji je po serijalu s početka 1980-ih Potraga za Pticom Vremena, koji je pisao Serž le Tandr (1946) – serijal je startova 1982. u magazinu Šarli mensuel. Krajem 1980-ih objavljuje naslov Troubles Festivals, a 1990. započinje sopstveni poduhvat, stripsku interpretaciju Petra Pana Džejmsa Metjua Barija, čija je prva dva albuma nedavno objavila Čarobna knjiga u prevodu s francuskog Bojane Janjušević. Godine 1998, nakon jednodecenijske pauze, učestvuje u stvaranju nastavka priče o junacima iz Potrage za Pticom Vremena, ovog puta pre svega kao scenarista, zajedno s LeTandrom, dok crteže poveravaju raznim crtačima. Kao scenarista radi i na još jednom značajnom serijalu, Veliki Mrtvac, koji je realizovan u periodu 2007-2019, a u Srbiji ga je u dva toma objaviloa, takođe, Čarobna knjiga. Sarađivao je i s Diznijevim studijima, učestvovao je u radu na filmovima Mulan, Atlantida i izgubljeno carstvo. Gran pri Salona u Angulemu 2002, svakako je jedno od najvrednijih priznanja koje je ovekovečilo ovog autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.