Od sutra do 15. oktobra pojačana kontrola upotrebe telefona: Ko treba da se pripazi 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Saobraćajna policija će od ponedeljka sprovoditi pojačanu kontrolu upotrebe mobilnih telefona u vozilima i kod pešaka na kolovozu, koja će trajati do 15. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Akcija „Fokus na putu“ sprovodi se u 30 evropskih zemalja, koje su članice evropske mreže saobraćajnih policija.

Policajci će biti usmereni na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenje mobilnog telefona vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica pešaka prilikom prelaska kolovoza, navodi se na Instagram nalogu MUP.

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 20 puta, što taj prekršaj čini jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Saobraćajci su od početka godine sankcionisali oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisnog korišćenja telefona ili slušalica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari