Od umetnosti do ekologije i filozofije 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Filozofija sa decom, Medijska pismenost, Životne veštine, samo su neke od slobodnih nastavnih aktivnosti za koje će škole moći da se opredele od iduće školske godine.

Objavljivanje ukupno 12 programa slobodnih nastavnih aktivnosti (SNA) u najnovijem Prosvetnom glasniku izazvalo je nedoumice u delu prosvetne javnosti, a iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) pojašnjavaju za Danas da nije reč o novini i da su SNA uvedene u obrazovni sistem od školske 2017/18. godine, čime su praktično zamenjeni stari izborni predmeti.

U praksi se, međutim, pokazalo da se neke obrazovne ustanove ne snalaze najbolje zbog čega je Ministarstvo prosvete dalo nalog ZUOV-u da osmisli SNA koje se mogu realizovati u petom i šestom, kao i u sedmom i osmom razredu.

ZUOV je za peti i šesti razred predložio programe SNA Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost, a za sedmi i osmi razred Preduzetništvo, Moja životna sredine i Umetnost.

Na Nacionalnom prosvetnom savetu je potom predloženo da i stručna društva takođe daju svoje predloge, pa se na konačnom spisku našlo još šest njihovih programa SNA, od kojih su neki inovirani programi starih izbornih predmeta, a neki su novi.

Za peti i šesti razred to su Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvari prirode, Muzikom kroz život, Sačuvajmo našu planetu, a za sedmi i osmi Filozofija sa decom, objašnjava Tatjana Mišović, rukovoditeljka Centra za razvoj programa i udžbenika u ZUOV-u.

Ona podseća da su slobodne nastavne aktivnosti deo plana nastave i učenja koji škola utvrđuje školskim programom i godišnjim planom rada.

Učenici u svakom razredu, od petog do osmog, biraju jedan od tri programa SNA koje škola nudi, što znači da će svaki đak tokom drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja pohađati četiri različita programa.

Škole mogu da ponude neke od SNA sa pomenutog spiska, ali takođe imaju slobodu da same osmisle neke aktivnosti ili da se opredele za programe izbornih predmeta koji su važili do uvođenja reformisanih planova i programa nastave i učenja, napominje Mišović.

Za slobodne nastavne aktivnosti predviđen je jedan čas u nedeljnom rasporedu, ocenuju se opisno, a ocena ne ulazi u opšti uspeh učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari