Odakle na Pinku "visoki standardi televizijskog dijaloga"? 1Foto: Srpska reč

Žiri ovogodišnje nagrade „Dragiša Kašiković“, koju tradicionalno, već 27. put, dodeljuje izdavačka kuća „Srpska reč“, pored književnika Vuksana Kneževića iz Zrenjanina i aforističara Slavomira Vasića iz Aleksinca, priznanjem je ovenčao i Kseniju Vučić, novinarku televizije Pink i bivšu suprugu predsednika Srbije.

Nagradu izdavačke kuće na čijem čelu je Danica Drašković, a koja se uručuje za vrhunski profesionalni domet i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se laureati bave“, prema oceni žirija, Vučić je zavredela „za žurnalistički pristup sa stavom, ličnim pečatom, uverljivošću, prodornošću, ljubavi prema poslu kojim se bavi i nastojanjem da dopre do istine na krajnje profesionalan način“.

Dok je ovakvu odluku deo javnosti ocenio kao „unižavanje nekada renomiranog priznanja“, među čijim su se ranijim dobitnicima mogla prepoznati zaista zvučna imena novinarstva, književnosti, aforistike, publicistike ili dramskog stvaralaštva, pojedini tabloidi već su našli vezu koja navodno objašnjava nagrađivanje novinarke Pinka.

Time je, kako navode, direktorka Srpske reči Danica Drašković, sebi obezbedila opstajanje i ubuduće na mestu člana Upravnog odbora kompanije NIS, gde prema istim izvorima, prima platu od 770.000 dinara, dok je ljuta ministarka Zorana Mihajlović pretila da će je sa te pozicije smeniti.

Književnik Aleksandar Čotrić, predsednik tročlanog žirija koji je o nagradi odlučivao nema nedoumica kada su u pitanju dostignuća i profesionalni kvaliteti Ksenije Vučić kojima je zaslužila ovo priznanje, i za nju ima samo reči hvale.

Kako kaže, odluku je jednoglasno doneo žiri kog pored njega čine i predsednik Matice iseljenika Srbije Miodrag Jakšić i urednik „Srpske reči“ Aleksandar Cvetković.

– Kseniju lično znam skoro trideset godina. Bili smo zajedno u redakciji „Srpske reči“ devedesetih godina prošlog veka. Ona je 1995. vodila svečanost uručenja nagrade Dragiša Kašiković. Zaista je izuzetna i hrabra novinarka. Mislim da je nagradu trebalo da dobije mnogo ranije i da sada to ispravljamo, navodi Čotrić za Danas.

On ide i korak dalje u pohvalama, napominjući da se Vučić odrekla novčanog dela nagrade u visini od trideset hiljada dinara, u korist deteta za koje se prikuplja novac za lečenje u inostranstvu. Toj izjavi Čotrić prilaže i tekst na tu temu, sa portala Pink, pod naslovom „Humana gracija srpskog novinarstva“.

Jedan od dobitnika nagrade Dragiša Kašiković, novinar Milenko Vasović, tadašnji kolumnista Blica, u pomalo rezigniranom ali i sarkastičnom tonu, komentariše ovogodišnju laureatkinju, koja je, valja pomenuti, osim jedan od urednika na televiziji Pink, glavnoj perjanici aktuelne vlasti, takođe i glavni predavač na Akademiji mladih lidera SNS, koja je iznedrila više talenata u poslednjem sazivu republičke skupštine.

– Prvo moram da čestitam žiriju na hrabroj odluci. Trebalo je imati petlju. Sasvim je logično da neko iz ugledne medijske kuće kao što je TV Pink bude nagrađen za svoj doprinos u oblikovanju ružičaste stvarnosti. Verujem da prezime laureatkinje nije imalo nikakvog uticaja na izbor iako je kunkurencija bila žešća. Da je kojim slučajem preživeo udbaški napad i Dragiša Kašiković bi bio istog osećanja kao i mi koje je je ova sparina ošamutila. NJegova borba protiv komunističke klike nije bila uzaludna, zaključuje Vasović.

Od Danice Drašković pokušali smo da dobijemo odgovore na pitanja koji su kriterijumi preovladali u odabiru Ksenije Vučić, kao i koji su to njeni novinarski dometi. Drugo, kako vidi optužbe tabloida da je nagrada zapravo „otkupnina“ za ostanak u UO NIS. Odgovor nismo dobili uprkos dogovoru da će nakon sastanka na kom je, Drašković u poruci poslati svoju izjavu.

Do Ksenije Vučić nismo ni uspeli da dopremo, jer nije odgovarala na poruke, a zanimalo nas je kako ona doživljava priznanje kojim je nagrađena kao i može li da dovede u ikakvu vezu nagradu i činjenicu da su izdavačka kuća koja je dodeljuje i kao i njena direktorka Danica Drašković, bili oštri kritičari režima Slobodana Miloševića, i ostali politički protivnici sadašnje vlasti, predsednika Vučića, i uopšte političke orijentacije za koju se vezuje medijska kuća u kojoj radi.

Obrazloženje žirija: Za Kseniju Vučić činjenice su svetinja

„Rođena je u Beogradu, gde je diplomirala Istoriju umetnosti. Jedna je od naših najpoznatijih, najpriznatijih i najsvestranijih novinarki koja je radila za novine, časopise, radio i televiziju – Radio Indeks, „Srpsku reč“, radio „Fokus“ televiziju „Studio B“ i RTV Pink, a izuzetno uspešno se ogleda i u pisanju na društvenim mrežama. Svestranost pokazuje i novinarskom umešnošću u svim novinskim žanrovima – vesti, izveštaju, reportaži, intervjuu, komentaru, analizi… Pokrenula je, uređivala i vodila na moderan, inspirativan i inovativan način veoma dinamičnu, atraktivnu, gledanu i cenjenu emisiju „Pravac“ na Trećem programu TV Pinka u kojoj je primenila mnoge do tada u našem novinarstvu nepostojeće, vrlo visoke standarde televizijskog dijaloga. U njenoj emisiji gostovali su svi značajniji političari iz vlasti i opozicije, kao i javne ličnosti koje imaju šta da kažu. Radila je intervjue sa brojnim domaćim i stranim premijerima, poput Edija Rame i Nikole Gruevskog. Postala je jedno od najpoznatijih TV lica srpskog žurnalizma, sa stavom, ličnim pečatom, uverljivošću, prodornošću, ljubavi prema poslu kojim se bavi i nastojanjem da dopre do istine na krajnje profesionalan način. Za nju su činjenice svetinja, a u komentaru ima konzistentan i odlučan stav kojeg se nepokolebljivo drži. Ona je od onih retkih novinara zbog kojih, a ne samo zbog sagovornika, se čita i gleda intervju. Gostima s druge strane stola obraća se uljudno, ali od svakoga uspeva da temeljnom i dugotrajnom pripremom, poznavanjem teme i ličnosti sagovornika i njegovog psihološkog i političkog i ideološkog profila, te provokativnošću i izazovnošću pitanja, izvuče maksimum, a na zadovoljstvo gledaoca, odnosno čitaoca. Veliki deo karijere provela je u slobodnim i opozicionim medijima, a i sada radeći na TV Pink često je na meti nezadovoljnih njenim novinarskim radom, zbog čega je bila i žrtva sudskih presuda inspirisanih političkim razlozima, što samo potvrđuje njenu uvek nezavisnu i moralnu poziciju. Posebno je značajno i što svoje bogato znanje i iskustvo štedro i nesebično prenosi na mlađe generacije žurnalista. Koliko je značajno što postoje novinari poput Ksenije Vučić, svedoče reči američkog predsednika Tomasa DŽefersona: Da moram da biram: da imam vladu bez novina ili novine bez vlade, ne bih se ustručavao da odaberem ovo drugo“, prenosimo u celosti obrazloženje žirija, koji je jednoglasno odlučio da Vučić ponese ovogodišnju nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari