Odalović napustio skup u Zagrebu 1Foto: Medija centar

Generalni sekretar Ministartsva spoljnih poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je danas skup u Zagrebu o procesu identifikacije nestalih zbog, kako je naveo, uvreda koje je na račun Srbije izrekao predsednik hrvatske komisije Stjepan Sušić.

Rekao je da svo zlo dolazi iz Srbije, to nisam mogao da slušam, niti će takve izjave rešiti ijedan slučaj nestalih, rekao je za Insajder Odalović.

Odalović je objasnio da je to bila konferencija udruženja nestalih iz regiona na koji pozivaju predstavnike Komisija za nestala lica da bi predstavili šta je urađeno, kao i da su teme bile ekshumacije i proces u Hrvatskoj.

On tvrdi da je pomoćnik hrvatskog ministra branitelja Stjepan Sučić, na početku insistirao da mediji ostanu kako bi pratili raspravu.

Umesto izveštaja o onome šta je urađeno, Sušić je govorio o tome da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvršila brojne teške zločine, kaže Odalović i napominje da tako nešto nije mogao da odćuti.

Takve reči nisu ni primerene skupu na kome smo se nalazili i ja sam rekao da tome ne mogu da prisustvujem, a kao zvaničnik ne mogu da slušam takve kvalifikacije o mojoj zemlji, naveo je Odalović.

Pitao sam ga samo hoće li to rešiti ijedan slučaj nestalih. Zato sam napustio skup, navodi Odalović.

Odalović tvrdi da zamenik hrvatskog ministra branitelja i predsednik Komisije za nestala lica nije bio ničim isprovociran da iznese takve ocene na skupu gde je bilo pedeset ljudi i to porodica nestalih.

Odalović se nada da ovaj incident neće ostaviti posledice na proces pronalaska nestalih i rad udruženja.

Nadam se da to neće podeliti udruženja ko je pristlica takve izjave, a ko ne, kaže Odalović, napominjući da je proces pronalaska nestalih humanitarno pitanje, a ne političko.

Nama je neophodna politička podrška tom procesu, a ovakve kvalifikacije neće rešiti ni jedan slučaj, rekao je Odalović.

U Zagrebu je održana konferencija Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske, sazvana radi ubrzanja procesa traženja nestalih, informisanja članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju taj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari