Odalović: Sa vezom ili ne, "starlete" u MSP po zakonu 1Veljko Odalović, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Foto: Medija centar

„Državne starlete“ iz Ministarstva spoljnih poslova i sa Diplomatske akademije već duže vreme su tema pojedinih medija. Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Veljko Odalović, kaže za N1 da je fizički izgled važan, ali da on nije kriterijum pri zapošljavanju u MSP i da sve osobe koje su zapošljene zadovoljavaju zakonske kriterijume.

„Nema zapošljavanja mimo zakonski dozvoljenog kriterijuma. Ne kažem ja da li je to preko veze ili mimo veze“, rekao je Odalović odgovarajući na pitanje da li su devojke, koje su spominjane u javnosti, zapošljene preko veze.

Upitan da li „državne stralete“ i dalje rade u Ministarstvu, on kaže da rade i to kvalitetno.

„Možete da ih zovete kako hoćete, mi smo zatekli jedan broj onih koji nisu radili i oni više ne rade u Ministarstvu. Novine su dočekale Dačića sa naslovima… to je stvar koja nije imala i nema veze s nama. A da li su lepe, hvala bogu da su lepe, i to ne sme da bude mana. Zašto bi bila ako je lepa starleta. Drugi kvaliteti njih opredeljuju, kvaliteti u poslu, razni testovi pred raznim našim komisijama, objašnjava Odalović.

Blic je pisao o Mili Opalić, navodno bliskoj Socijalističkoj partiji Srbije, koja je posle pet dana u MSP dobila premeštaj u konzularno odeljenje Ambasade Srbije u Stokholmu.

Odalović objašnjava da je Opalić preuzeta iz javnog preduzeća Jugoimport SDPR. Upitan šta je tačno radila u toj državnoj firmi i da li je tačno da je tamo bila sekretarica, generalni sekretar MSP kaže da te odgovore treba potražiti u Jugoimportu.

„Ona je sada neko ko nosi posao u našem Konzulatu. Ona ima radno iskustvo, ona je radila na poslovima i radnim zadacima vrlo kvalifikovano tamo gde je bila. Ona je ispunila sve uslove, prošla je sve testove pred našom komisjom i mogu da vam kažem da je vrlo uspešna. Testovi koji su postavljeni pred nju i posao koji sada radi, radi vrlo odgovorno i kvalifikovano“, kaže gost Novog dana.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova zapošljava ljude preko javnih konkursa i na osnovu sporazuma o preuzimanju zaposlenih iz drugih državnih organa, kakav je bio slučaj i sa Milom Opalić.

Mediji su se interesovali i za polaznike Diplomatske akademije, od kojih neki stižu iz javnih preduzeća. Jedan od takvih polaznika je i Odalovićev sin koji je u Akademiju došao iz Srbijagasa. Upravo za vreme Odalovića na mestu generalnog sekretara MSP, pod čijom upravom se nalazi Diplomatska akademija, dozvoljeno je da polaznici budu i zaposleni u javnim preduzećima.

„Polaznici Diplomatske akademije nisu zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova, niti ostaju da rade u Ministarstvu. To su pojedinci koje institucije šalju na dodatno obrazovanje kod nas i vraćaju se u te institucije da znanje tamo primene“, kaže Odalović.

Dodaje da kandidate pored državnih institucija mogu da predlažu i javna preduzeća, odnosno da je šest ili sedma javnih preduzeća iskazalo interes za to.

„NIS je to prvi inicirao jer su imali potrebu da edukuju ljude zbog karaktera spoljne trgovine u poslovanju. Njima je potrebno da imaju ljude koji su osposobljeni da obave i taj deo posla“, rekao Odalović.

Upitan koji je i kakav to „deo posla“, on kaže da ako međunarodno preduzeće ima međunarodnu komunikaciju u političke aspekte u svom radu, „nema razloga da njihov kandidat ne bude primljen“. To je škola, to nije nikakva privilegija, ističe Odalović.

„Ako pogledate sistematizacije svih tih javnih preduzeća, svi imaju sektore za međunarodnu saradnju. Svi ulaze u deo onoga što se radi na globalnom planu, nije to više zatvorena avlija i zatvoreno dvorište“, zaključuje gost Novog dana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari