Odalović: Tražićemo da se uključi i SPC 1Foto: Fonet/AP

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potvrdio je za Danas da je u blizini pravoslavne crkve Hrista Spasa, u kampusu univerziteta u Prištini prekjuče počela provera o postojanju masovne grobnice.

Kako nam je rekao, na osnovu tvrdnji svedoka, iskopavanja na toj lokaciji su nastavljena i juče.

Danasov sagovornik navodi i da je u proveru lokacije uključena i prištinska strana, ali i Euleks, i druge međunarodne organizacije, poput Crvenog krsta, kao i, naravno, srpska strana.

– Tražićemo da se uključi Srpska pravoslavna crkva s obzirom na to da je u pitanju pravoslavna crkva Hrista Spasa, ali i da je zemljište u svojini SPC – naglašava Odalović. Na pitanje da li se zna koje su žrtve u pitanju, Odalović ukazuje da zasad ne može ništa da pretpostavi dok se ne utvrdi da li zaista postoji masovna grobnica. Međutim, kako prenosi N1, sumnja se da se tu nalaze masovne grobnice u kojima su pokopani Albanci ubijeni tokom rata 1999. na Kosovu.

Tužilac Elez Bljakaj je za prištinske medije rekao da je iskopavanje započelo po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova. Prema njegovim rečima, postoje sumnje da se na nekoliko lokacija u okviru kampusa Univerziteta nalazi nekoliko masovnih grobnica i one će se jedna za drugom otkopavati.
Takođe, Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je juče od Vlade Srbije da im dostavi potvrdu o smrti Gorana Hadžića, bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine i haškog optuženika.
Haško Tužilaštvo ukazuje da je dobilo kredibilne izveštaje o tome da je Hadžić preminuo 12. jula i da u zbog tih okolnosti ne namerava da podnosi žalbu na odluku Tribunala o formalnom okončanju postupka protiv Hadžića, koja je doneta 17. juna 2016. Tužilaštvo će, nakon što dobije Hadžićevu umrlicu, proslediće je sudskom veću.

Podsetimo, optužnica protiv Hadžića je podignuta u julu 2004. Istog dana kada je zapečaćena optužnica zajedno sa nalogom za hapšenje dostavljena srpskim vlastima, Hadžić je nestao iz svoje novosadske kuće. Uhapšen je sedam godina kasnije, u julu 2011, na Fruškoj Gori, podseća Agencija SENSE.

Nekadašnji magacioner VUPIKA i predsednik mesne zajednice Pačetin, koji je tokom rata dogurao do predsednika samoproglašene RSK, teretio se u 14 tačaka za progon, ubistva, istrebljenje, mučenje, deportaciju, prisilno premeštanje, pljačku i razaranje privatne imovine i verskih objekata za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Najteži zločin za koji se Hadžić teretio je ubistvo oko 200 ljudi odvedenih iz vukovarske bolnice 20. novembra 1991. i streljanih na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Suđenje Hadžiću je otvoreno 16. oktobra 2012, navodi SENSE, a Tužilaštvo je za izvođenje svojih dokaza potrošilo oko 180 sati, tokom kojih su ispitana 82 svedoka i u sudske spise uvedeno više od 3.000 dokaznih predmeta. Hadžić se poslednji put u sudnici pojavio 16. oktobra 2014, kada je okončano svedočenje Save Štrbca, bivšeg sekretara vlade Republike Srpske Krajine i predsednika Komisije za razmenu zarobljenika. Po povratku u Pritvorsku jedinicu Hadžiću je pozlilo i ubrzo mu je dijagnosticiran tumor na mozgu.

Pušten je na privremenu slobodu. Preminuo je prekjuče. Kako ukazuje agencija SENSE, strane u postupku i javnost, a u prvom redu žrtve zločina za koje se teretio Goran Hadžić, uskraćene su za presudu o navodima koji su protiv njega izneseni u optužnici.

Inače, juče je prošlo tačno 15 godina od kada je Vlada Srbije objavila da je u jezeru Perućac otkriven kamion-hladnjača u kome je bilo oko 60 leševa kosovskih Albanaca.

Vasiljković: Nisam kriv

Split – Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, izjavio je juče na pripremnom ročištu u Splitu da nije kriv za optužbe Državnog tužilaštva koje ga tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u ratu u Hrvatskoj, prenosi FoNet. Vasiljković se tereti da je sačinio plan napada i izdao naređenje o neselektivnom gađanju ciljeva u cilju zastrašivanja hrvatskog stanovništva kako bi se ono primoralo na beg.

Petrović: I Branitelji u predmetima’]

„Srbija ne namerava da ukine zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja da ga primenjuje“, izjavio je za RSE rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović povodom najave iz Hrvatske da će blokirati evrointegracije Srbije ako bude primenjivala taj zakon, prenosi FoNet. On kaže da te najave ne utiču na rad srpskog tužilaštva i dodaje da postoje aktuelni predmeti u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani. „Taj zakon se primenjuje, i primenjivan je, u slučaju svakog izvršioca ratnog zločina, bez obzira na njegovo državljanstvo“, rekao je Petrović i podsetio da je poslednji slučaj koji su imali okončan pred pravosuđem Srbije, slučaj Veljka Marića u kom je pravosnažno osuđen i po sporazumu Hrvatske i Srbije, premešten u Hrvatsku da izdržava kaznu zatvora. Prema njegovim rečima, ima predmeta koja se trenutno rade o ratnim zločinima na teritoriji Republike Hrvatske, predmeta u kojima se sumnja da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari