Odbegli rumunski biznismen na Svetom Stefanu 1Foto: digi24.ro

Iako je Sebastian Gica nedavno dobio politički azil u Srbiji, čime je njegovo izručenje za sada stavljeno ad akta, pažnja javnosti u Rumuniji ne jenjava kada je u pitanju ovaj biznismen i političar.

Svaki korak koji Gica napravi predmet je pažnje rumunskih medija, pa tako ovih dana izveštavaju da je on primećen na ekskluzivnom crnogorskom letovalištu Sveti Stefan.

Sebastian Gica skoro godinu i po dana, koliko je trajao njegov ekstradicioni postupak, nije smeo da napusti teritoriju Srbije. On je u zamenu za puštanje iz ekstradicionog pritvora dao jemstvo u iznosu od 200.000 evra, predao putnu ispravu, a pored toga imao je i obavezu javljanja u policijsku stanicu.

Međutim, Viši sud u Beogradu početkom jula je doneo odluku da ne dozvoli izručenje Sebastiana Gice. Uporište za tu odluku, sud je našao u rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je mu je dodelilo azil, navodeći da se u Rumuniji protiv njega vodi politički progon. Ova prvostepena odluka, trenutno je u Apelacionom sudu.

I dok ostaje da se vidi da li će odluka Srbije doprineti zatezanju odnosa sa Rumunijom, otvara se pitanje kako je Gica mogao da putuje u inostranstvo. Naime, Rumunija je još krajem 2016. godine za njim raspisala međunarodnu poternicu, zbog sumnji da je počinio niz krivičnih dela, od trgovine uticajem, preko odavanja poverljivih informacije i ucene, do davanja mita i pranja novca.

Pored svih ovih krivičnih dela za koje se tereti u Rumuniji, Sebastian Gica se i u Srbiji sumnjiči za to da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave. Naime, prilikom hapšenja u Beogradu u aprilu prošle godine, policija je kod njega pronašla falsifikovane slovenačke putne isprave. U toku jučerašnjeg dana Danas nije uspeo da sazna u kojoj fazi se nalazi ovaj postupak, kao i da li je formalno i pokrenut.

Prema navodima rumunskih medija, Sebastian Gica blizak je prijatelj nekadašnjeg premijera ove zemlje Viktora Ponte, koji je, po sopstvenom priznanju, od 2016. godine savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Interesantan je i podatak da je Ministarstvo finansija u aprilu 2017. godine, pošto je Gica već mesecima bio u bekstvu, dodelilo posao nabavke računarske opreme grupi firmi među kojima se nalazila i njegova kompanije Teamnet. Naknadno, ovaj ugovor je, na prigovor drugoplasirane firme, raskinut.

Gicina firma „Teamnet International SA“, prijavila se na tender ministarstva zajedno sa preduzećem „Prointer IT Solutions and Services d.o.o“. Direktor ovog preduzeća je Slobodan Kvrgić, za kojeg je 2015. godine bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić tvrdio da je izuzetno blizak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari