U leskovački Opštinski sud poslednjih nekoliko dana stiglo je 417 predloga za izvršenje po tužbama Janvog servisa Srbije zbog neplaćanja televizijske pretplate.

Leskovčani koji prate program Javnog servisa Srbije, prema dospelim tužbama, trebalo bi da plate više od 10.000 dinara duga, a na spisku su samo oni građani, odnosno domaćinstva, koji su ranije dobijali opomenu zato što nisu izmirili ni dinara duga TV Srbije.

-Prema našoj oceni, čak 90 odsto Leskovčana ne plaća TV pretplatu – smatra Nebojča Stojčić, predsednik Opštinskog suda u Leskovcu, koji je, što je posebna zanimljivost, uputio javni poziv građanima da izmire svoje obaveze do 5. novembra, jer će posle toga, po predlogu TV Srbije, početi prinudna javna naplata, što će dovesti do značajnih sudskih troškova.

Neplaćanje TV pretplate nije specijalitet samo Leskovca, nego i drugih krajeva juga Srbije, pa i Jablaničkog okruga, ali je ovo prvi put da se Javni servis Srbije obratio sudu masovnim brojem predloga, odnosno tužbi, za naplatu pretplate.

U lokalnoj samoupravi Medveđe su javno podržali domaćinstva iz tzv. Kopnene zone bezbednosti da ne plaćaju TV pretplatu, jer se na tom graničnom području prema Kosovu i Metohiji ne može ni da prati TV signal beogradske televizije.

-Svim domaćinstvima sa područja Kopnene zone i javnim preduzećima, uz pomoćdonatora i Vlade Srbije, godinama su izmirivane obaveze za utrošenu struju. Rečje o milionskim iznosima, ali sada na adrese ovdašnjih gorštaka stižu opomene TV Srbije. Seljaci, a i lokalna samouprava, jedinstveni su u stavu da se taj ,,harač’’ neće ni plaćati, jer se ovde i ne vidi slika beogradske TV – konstatuje Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.

Prodaja imanja

Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa, najavljuje obnovu planinskog zaleđa. Naravno, ostvarivanje tog zadatka nije moguće bez pomoći Republike. U opštini Medveđa zemljište se prodaje po ,,bagatelnoj ceni’’. Ideja je da se u nekim selima otvore etnocentri, odnosno centri za odmor i rekreaciju.

– Cena zemlje u samoj Medveđi je 36.000 dinara po aru, a u brdskom delu daleko ispod tog iznosa – konstatuje Slobodan Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari