Odbijena tužba protiv predsednika Političkog saveta Dveri 1Foto: Logo "Da se zna"

Udruženje „Da se zna!“ obaveštava javnost da je Viši sud u Beogradu odbio tužbene zahteve koje je to udruženje podnelo protiv Vladimira Dimitrijevića, predsednika Političkog saveta Dveri, zbog diskriminacije prema LGBT+ zajednici u Srbiji.

Iz Udruženja „Da se zna!“ podsećaju da su još marta 2018. podneli pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog Dimitrijevićevog teksta „U odbranu prirodne porodice“, u kome je napisano niz nenaučnih tvrdnji, uvreda i diskriminatornih izjava o LGBT+ zajednici u Srbiji, uključujući one da „homoseksualne veze nisu iskreno emotivne, nego požudne, sitnosopstveničke, hedonističke i potrošačke“,  uz slanje poruke da LGBT osobe ugrožavaju porodicu i prodične vrednosti.

Dimitrijević je kao odgovor na pritužbu Udruženja Da se zna! objavio još jedan tekst „Odgovor na tužbu LGBT zaštitara ili Ponovo As long As There Is One Hundred“ u kom je ponovio diskriminatorne navode te između ostalog naveo da „se homoseksualne težnje leče, kao i ostale strasti koje muče palog čoveka“ kao i da „se povremeno izopačenja ljudske seksualnosti ispoljavaju u formi bolesnog osećanja pripadnosti suprotnom polu (transekusalizam)“.

Po sprovedenom postupku institucija Poverenika je, usled suštinskog nerazumevanja ljudskih prava LGBT+ osoba i niza diskriminatornih izjava, donela mišljenje da je tekstom „U odbranu prirodne porodice“, Vladimir Dimitrijević povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije te preporučila Dimitrijeviću da uputi javno izvinjenje osobama drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne. Budući da se Dimitrijević oglušio o preporuku Poverenika, udruženje Da se zna! je podnelo tužbu pred Višim sudom u Beogradu radi zaštite od diskriminacije.

Nakon sprovedenog dokaznog postupka i zaključenja glavne rasprave, Viši sud u Beogradu je odlučio da su tužbeni zahtevi Udruženja neosnovani, te da nema mesta donošenju odluke  kojom bi se utvrdilo diskriminatorno postupanje Vladimira Dimitrijevića, uz obrazloženje da Dimitrijević nema dovoljno veliku publiku do koje bi mogao dopreti usled čega se sud posebno nije ni bavio samim stavovima Dimitrijevića.

Koordinatorka za javno zagovaranje Da se zna! Ana Petrović navodi da poštuje odluku suda, ali da veruje da ovaj spor i nije samo pitanje za sudnicu, već je polemika za čitavo društvo, odnosno, da  treba da se #zapitamo da li želimo da ljudi poput Dimitrijevića budu deo obrazovnog sistema i rade sa našom decom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari