Australijski sud u Sidneju usvojio je juče žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, na odluku o izručenju Hrvatskoj, gde se tereti za ratne zločine. Sudsko veće australijskog Federalnog suda prihvatilo je žalbu Vasiljkovića, uz obrazloženje da ne postoji „realna šansa“ da će on imati pravedno suđenje ukoliko bude izručen Hrvatskoj.

Sudsko veće je zaključilo da postoji „bitna ili realna šansa za pristrasnost“ na njegovu štetu ako bude izručen Hrvatskoj. Sudija Federalnog suda u Australiji u februaru je odbacio žalbu Vasiljkovića na odluku nižeg suda o izručenju i time podržao zahtev hrvatskih vlasti o izručenju. Sudije su naložile da Vasiljković bude pušten iz pritvora, ali je odluka odložena do petka kako bi se advokatima koji zastupaju Hrvatsku dalo vremena da odluče da li će uložiti žalbu na odluku suda. Vasiljković (54), koji je državljanin Australije, u pritvoru je od hapšenja 2006. koje je sprovedeno na zahtev hrvatskih vlasti. Za dela koja se Vasiljkoviću stavljaju na teret u Hrvatskoj je zaprećena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Vasiljković je priznao da je bio komandant srpskih snaga, ali je negirao navode da je podređenima naredio da ubijaju i pucaju na civile tokom rata u Hrvatskoj 1991-1993. godine. Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao komandant jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao komandant nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

 

Hrvatska: Ratni zločin ne zastareva

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović izjavio je juče da očekuje da će Dragan Vasiljković, ipak biti izručen Hrvatskoj ili da će u suprotnom za ratni zločin morati da odgovara pred australijskim sudovima. „Očekujemo da ta odluka bude pozitivna, a čak i ako ne bude to ne znači slobodu za Vasiljkovića, budući da ratni zločin ne zastareva“ rekao je ministar Šimonović. On je naveo da će Hrvatska australijskom tužilaštvu dati dovoljno podataka da pred sudom dokaže kako Vasiljkovića u Hrvatskoj čeka pravedno suđenje. Ministar je objasnio da je u tom slučaju osnovana radna grupa koja će najpre australijskom tužilaštvu pokazati dokaze da postoji opasnost od bega, ukoliko Vasiljković u petak izađe iz ekstradicijskog pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari