Odbor utvrdio kandidate za istaknute pravnike u visokim savetima sudstva i tužilaštva 1foto Aleksandar Roknić Danas

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije usvojio je danas listu od 18 kandidata za pozicije istaknutih pravnika u Viskom savetu sudstva (VSS) i 11 kandidata za tu poziciju u Visokom savetu tužilaštva (VST), tela koja su osnovana nakon ustavnih promena u oblasti pravosuđa.

Predsednik odbora Vladimir Đukanović kazao je na današnjoj sednici da se sedam kandidata prijavilo za oba saveta, kao i da će se svi kandidati u subotu od 9 časova predstaviti članovima tog odbora i da će svaki kandidat imati pet minuta.

Nakon toga, odbor će izabrati po osam kandidata za oba saveta, dok će poslanici na skupštinskoj sednici razmatrati te prijave i izabrati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u VSS i VST.

Među 18 kandidata za VSS su Čedomir Kokanović, Vladimir Simić, Jelena Vučković, Aleksandar Popović, Dragan Milićević, Srđan Stefanović, Nenad Tešić, Žikica Dronjak, Jelena Glušica, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Bojan Petrović, Nataša Delić, Vojkan Simić, Rastko Brajković, Dragutin Radosavljević, Branislav Manić i Violeta Denić, dok je prijava Borivoja Stankovića odbačena jer nije bila blagovremena.

Odbor će odlučivati i o 11 kandidata za VST, među kojima su Vladimir Simić, Miroslav Đorđević, Aleksandar Popović, Dušan Purić, Srđan Stefanović, Predrag Ćetković, Nenad Tešić, Vesna Luković, Jelena Glušica, Bojan Petrović i Nataša Delić, dok su prijave Dragane Obrenović, Dejana Jakšića i Slobodana Orlovića odbačene.

Član odbora Đorđe Komlenski kazao je da se u zakonima koji prate ustavne promene navodi da istaknuti pravnici, koje bira skupština, ne mogu biti na nekoj javnoj funkciji, ili članovi političke stranke, kao i da ne smeju da obavljaju sudijsku ili javnotužilačku funkciju, ali da među kandidatima ima i članova advokatskih komora i sudija.

Komlenski je upitao na koji način će biti tumačene te odrebe, odnosno u kom trenutku istaknuti pravnici moraju da prestanu da obavljaju te druge funkcije – da li u trenutku konkursa, ili u trenutku izbora za istaknute pravnike.

Đukanović je kazao da su svi kandidati dobili potvrdu od Agencije za sprečavanje korupcije da ispunjavaju uslove, dok je član odbora Svetozar Vujačić precizirao da će istaknuti pravnici biti dužni da podnesu ostavke na druge funkcije prilikom izbora na mesto istaknutog pravnika.

Član odbora Miodrag Gavrilović ukazao je na to da u zakonu ne postoji definicija istaknutog pravnika i zatražio da odbor usvoji svoj zvaničan stav koji bi im olakšao da raspravljaju o njima, jer će ti kandidati po svojoj savesti birati ljude koji će biti okosnica sudskog i tužilačkog sistema.

„Od ponuđenih kandidata, mi nemamo neko značajno ime, za koje možemo da kažemo da će po nekom određenom pitanju imati svoj jasan stav. Ovde ima dosta kandidata o kojima smo raspravljali i ranije, profesore sa fakulteta, članove ustavnog suda, tužioci, zamenici tužilaca… Ali ti istaknuti pravnici bi trebalo da imaju jednu istaknutu notu, po kojoj bi mi znali da je on istaknut, da malo štrči od sredine“, kazao je Gavrilović.

Đukanović je taj zahtev odbio, navodeći da je zakonom definisano šta je istaknuti pravnik i da odbor svojom odlukom ne može da menja zakon.

On je naveo da će razgovor sa kandidatima biti otvoren za javnost, kao i da će biti pozvani i predstavnici Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, svih Pravnih fakulteta, Ustavnog suda, advokatskih komora, društava i udruženja sudija i tužilaca.

Na sednici je odbijen predlog Gavrilovića da se na razgovore sa kandidatima pozovu nevladine organizacije Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) i Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari