Odbor za ljudska prava i više OCD u Vranju osudili ubistvo devojke 1Foto: www.wikipedia.org / Wlodzimierz

Mreža žena protiv nasilja (MŽPN), SOS telefon za žene žrtve porodičog nasilja (SOS telefon Vranje), kao i Kutak za devojke Vranje (KZV) „najoštrije osuđuju reagovanje sredine u Vranju kao i senzacionalizam prisutan u pojedinim medijima, koji u celom slučaju brutalnog ubistva traže krivicu u žrtvi, čak i kada je ona brutalno ubijena“, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju OCD Odbora za ljudska prava iz Vranja i programskih delova ove organizacije izneti su stavovi za ubistvo devojke u Vranju koje se desilo u subotu 20. februara od strane lica koje je u nju ispalilo šest metaka.

„Pozivamo sve sugrađane, ali i medije i predstavnike institucija da uoče jednu važnu činjenicu, da je u pitanju slučaj koji se tretira kao ‘femicid’, i da je jedan ženski život brutalno oduzet. To što je devojka ‘bila čuvena po lepoti’, isticanje da je ovo ‘zločin iz strasti’, kao i nagađanja ‘da li je žrtva bila, ili ne u partnerskom odnosu sa ubicom nikako
nisu, niti ikada smeju biti isticani u kontekstu ovog brutalnog čina i ne smeju biti isticani kao povod ili opravdanje bilo kakvog nasilja prema devojkama’. Tražimo i direktnu odgovornost nadležnih institucija“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz najstarije OCD na jugu Srbije.

Odbor za ljudska prava i više OCD u Vranju osudili ubistvo devojke 2
Foto: SOS Vranje

Iz Odbora za ljudska prava u Vranju i programskih organizacija postavljaju pitanje nadležnim državnim institucijama da li se ubistvo moglo sprečiti, obzirom na činjenice da je izvršilac bio poznat policijskim i nadležnim organima i ranije.

„Izvršilac ovog brutalnog čina nad jednom mladom devojkom je čovek, koji je već ranije osuđivan za ubistvo žene, kao i za pokušaj ubistva. Mediji navode da je ubica povratnik sa ratišta i da je u jednom od predhodnih sudskih postupaka detaljno objašnjavao ratne strahote. Treći brutalni napad potvrđuje manjkavost sistema u kome nisu razvijene procedure praćenja i kontrole bivših osuđenika za nasilje prema ženama i devojčicama i povratnika sa ratišta, i dobre procene bezbednosnih rizika“, stoji u saopštenju Mreže žena protiv nasilja, OCD Odbor za ljudska prava iz Vranja, SOS telefona i Kutka za devojke, povodom ubistva devojke u Vranju koje se desilo u subotu.

Marjan S. (47) sa više hitaca iz pištolja je u kafeu objekta OMV pumpe u Vranju, sa više hitaca iz pištolja usmrtio S.A. (27) iz Vranja, a nakon opsežne policijske potrage izvršio je samoubistvo odbijajući da se preda pripadnicima MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari