Odbor za obrazovanje traži smenu rektora Arsenijevića 1Nebojša Arsenijević Foto: kg.ac.rs

Odbor za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije zatražio je od ministra prosvete Mladena Šarčevića da preduzme sve zakonske mere i smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića.

Članovi Odbora su na današnjoj sednici predložili i da tužilaštvo ispita krivičnu odgovornost Arsenijevića.
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Džamić rekao je da 28. marta ističe rok koji je inspekcija dala Univerzitetu u Kragujevcu da poništi diplomu rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića, koji je upisao doktorske studije nakon isteka roka za prijavu na konkurs. Ukoliko univerzitet to ne učini, Džamić je rekao da će ministar iskoristiti zakonsku mogućnost i smeniti rektora. Državni sekretar je potvrdio da su, pored Arsenijevićevog sina, još neki studenti upisani po isteku roka i da inspekcija ispituje i te slučajeve.

Branislav Jeremić, v.d. predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, rekao je da je Savet Univerziteta u Kragujevcu ignorisao njihove preporuke da se uspori procedura izbora rektora. Jeremić je ocenio da članici Saveta i Senata Kragujevačkog univerziteta “nemaju moralni kapacitet” da se suprotstave rektoru. On je ocenio da po novom Zakonu o visokom obrazovanju rektor ima aspolutnu vlast nad svima koji su zaposleni na univerzitetu.
Članica Odbora iz Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da Arsenijević ne može da ostane rektor, ali je naglasila da se mora pronaći sistemsko rešenje da bi se sprečile ovakve pojave. Ona je istakla da se preporuke inspekcije, Agencije za borbu protiv korupcije, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih organa moraju uvek poštovati, a ne samo kada to nekome odgovara i kada nema političku zaleđinu. Podsetila je da je Odbor u ranijem sazivu preporučio smenu dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, što je fakultet i učinio, ali da je nakon toga on izabran za rektora.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić ocenio je da je “mafija u visokom obrazovanju veća od građevinske”, da je od svih nivoa obrazovanja, stanje najgore u visokom, te da i na drugim univerzitetima postoji rodbinsko zapošljavanje. Atlagić je naveo da Odbor “daje punu podršku ministru” i da Arsenijević mora da odgovara i krivično, a ne samo da bude smenjen.

Predsednik Odbora Muamer Zukorlić najavio je zakazivanje posebne sednice na kojoj će se razgovarati o brojnim problemima u visokom školstvu koji su danas pomenuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari