Odbor za standardizaciju srpskog jezika: Razlikovati ligvističke i političke jezike 1Foto: V. Andrić/Danas

Odbor za standardizaciju srpskog jezika svoje stavove zasniva na mišljenju nauke – lingvistike i sociolingvistike. I u mišljenju koje je Odbor uputio Zavodu za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja se ističe da treba razlikovati pojmove lingvistički jezici i politički (simbolički) jezici i preporučuje da to pisci udžbenika objasne.

To je rečeno Danasu u Odboru, na našu molbu da prokomentarišu reakcije dela javnosti i hrvatskih zvaničnika o sadržaju udžbenika za srpski jezik za osmi razred, u kojima se, kako navode, negira hrvatski jezik.

Iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika podsećaju da su 9. novembra prošle godine dostavili svoj stav  u vezi sa pitanjem definisanja južnoslovenskih jezika u udžbenicima za srpski jezik i književnost.

„Stav Odbora je da među južnoslovenske jezike treba navesti bugarski, makedonski, slovenački i srpski jezik. Uz  srpski jezik u napomeni treba dati da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski jezik“, naveli su u pisanom odgovou našoj redakciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari