Zahvaljujući Ratku Sariću i Milomiru Miliću, odbornicima G17 plus, koji su se priklonili opozicionom bloku SRS i DSS, srušena je vlast koalicije DS, SPO, G17 plus, SPS, PUPS i NS u Bajinoj Bašti. Tako su, dojučerašnji ljuti protivnici, G17 plus i SRS, uz učešće DSS, formirali novu opštinsku vlast.


Sarić i Milić, kako je Danasu potvrdio Branislav Mitrović, narodni poslanik G17 plus iz Užica, isključeni su iz stranke, a predsednik odbora u Bajinoj Bašti Lazar Vujić podneo je ostavku.

Lokalna skupština ima 45 odbornika, a do pre nekoliko dana, na vlasti su bili DS sa devet, SPS sa osam, SPO sa tri, G17 plus i NS sa po dva odbornika. Prebegom dvojice odbornika G17 plus u opozicioni blok, koji čine SRS sa 15 i DSS sa šest odbornika, uspostavljena je nova skupštinska većina.

Nova vlast smenila je predsednika SO Adama Stefanovića (DS) i potpredsednika SO Ljubodraga Jezdića (SPO), a ostavke su podneli predsednik opštine Miloje Savić (SPS) i njegov zamenik Radovan Kremić (NS). Smenjeni su i izabrani novi članovi Opštinskog veća. Za novog predsednika opštine izabran je Zlatan Jovanović (SRS), nekadašnji narodni poslanik te stranke, za njegovog zamenika Dejan Mlađenović (DSS), a novi predsednik SO je Miroslav Nešković (SRS).

Miloje Savić (SPS), bivši predsednik opštine, kaže da su dvojica odbornika prebegla u suprotni tabor iz ličnih interesa. – Oni su uspeli nešto da razvale, a šta će da naprave to ćemo videti – rekao je za Danas Savić. – Dosadašnja koalicija nije pukla iz političkih razloga i razlika u vizijama razvoja grada, već zbog toga što su dvojica odbornika procenili da će lične interese ostvariti u novoj koaliciji. Nažalost, to je cena učenja demokratiji – zaključuje Savić, odbacivši optužbe o njegovom lošem radu.

Branislav Mitrović, narodni poslanik G17 plus iz Užica kaže za Danas da je promena vlasti u Bajinoj Bašti posledica ličnih odluka dvojice odbornika, a ne stava te stranke. – To je sindrom malih sredina, u kojima se od vlasti očekuje da ispuni razne lične interese ljudima koji su spremni da promene ne jednu, nego više stranaka. Oni kažu da nisu zadovoljni radom predsednika opštine i opštinske vlasti, ali ni ja nisam time zadovoljan jer budžet još uvek nije usvojen, ali trebalo je o tome da razgovaramo – kaže Mitrović i navodi da će vreme pokazati kakve se nagodbe kriju iza promene vlasti u tom gradiću.

– Milić i ja smo samo ispoštovali odluku OO G17 plus da, zbog nezadovoljstva radom opštinske vlasti koje traje skoro tri godine, napustimo vladajuću koaliciju i napravimo novu sa SRS i DSS – kaže za Danas Ratko Sarić i dodaje da su on i Milić „služili samo da podižu ruke u skupštini, ali da nisu učestvovali u važnim projektima“, te da su u novoj koaliciji, kako kaže, „dobili trećinu rukovođenja u javnom sektoru“.

Odbacivši optužbe da su se vodili isključivo ličnim interesima, Sarić tvrdi da on, kao bivši fudbaler i sadašnji fudbalski trener i ugostitelj, ali i Milić, kao građevinski inženjer, dobro zarađuju, te da su to provokacije onih zbog kojih su se priklonili opozicionom taboru.

– Predsednik opštine iz SPS i njegov zamenik iz NS omogućili su tajkunima u Bajinoj Bašti, koji imaju lopatu i ašov, da zarađuju više od od ljudi koji imaju četrdeset kamiona i građevinskih mašina. DS se distancirao od svega, uzeo direktorske funkcije u javnim preduzećima i njih, osim toga, ništa ne zanima – dodaje Sarić, a potom navodi da su Milić i on, kao nezavisni odbornici, podržavaju Pokret za Bajinu Baštu i pokret Opstanak, koji su formirali mladi tražeći zaposlenje i bolji život u toj varošici.

I novi predsednik opštine Zlatan Jovanović (SRS) optužuje bivšu vlast za rasipanje budžetskog novca, dodavši da su pojedini radovi bili bez stručnog nadzora i da po kvalitetu nisu adekvatni utrošenom novcu iz budžeta.

– Želimo to da presečemo i da novac iz budžeta koristimo domaćinski – poručuje Jovanović, tvrdeći da dvojica bivših odbornika G17 plus za sebe ništa nisu zahtevali. Istakavši da je promenom vlasti „uspostavljena pravda jer je SRS kao stranka sa najvećim brojem odbornika još posle izbora trebalo da uspostavi opštinsku vlast, ona navodi da je Bajina Bašta „konačno dobila poštenu vlast, koja budžetski novac neće trošiti na način kako su to činili prethodnici“.

– Da postoji pravna država, oni bi trebalo da odgovaraju. Protiv sada već bivšeg predsednika opštine i donedavnog direktora Direkcije za izgradnju podnosili smo krivične prijave, i to na osnovu zapisnika budžetskog inspektora za finansije, koji je našao niz nezakonitosti u opštinskoj upravi i Direkciji, ali tužilac nije reagovao – kaže Jovanović, dodavši da su građani Bajine Bašte ogorčeni na prethodnu vlast i da od nove očekuju promene.

– Ne mogu da garantujem da će biti bolje u narednih nekoliko meseci, ali trudićemo se da nešto konkretno uradimo jer za deset godina, osim puta za Taru, ništa kapitalno nije urađeno – poručio je Jovanović, najavivši da će predlog budžeta za ovu godinu konačno biti na sednici SO 15. aprila.

Napadnut većnik

Da su stranačke strasti u Bajinoj Bašti uzavrele ukazuje i napad na Ivana Markovića, bivšeg člana G17 plus i odnedavno člana novog Opštinskog veća, koji svedoči da su ga, pre neki dan dok je sedeo u kafiću sa Sarićem, napali Radovan Kremić (NS), bivši zamenik predsednika opštine i jedan njegov prijatelj i da je o tome obavestio policiju. Marković tvrdi da ga je Kremić provocirao, a Kremićev prijatelj udarao pesnicama, što je potvrdio i Sarić. Međutim, Kremić kaže da nije bilo tako, već da je Marković provocirao njih. Komentarišući taj incident predsednik opštine Zlatan Jovanović kaže za Danas da su „pojedini biznismeni, koji su zarađivali veliki novac iz budžeta za poslove preko Direkcije za izgradnju, promenom vlasti osetili da su njihovi interesi ugroženi“.

– Svakodnevno su naši odbornici izloženi pritiscima, pozivaju ih i nude im novac, zaposlenja, asfaltiranje puteva i ostalo samo da nas izdaju, ali mi nismo spremni da tako radimo – zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari