Odbornici u Kovinu skinuli s dnevnog reda predlog o smeni predsednice opštine koja je sklopila ugovor s bratom od strica 1Foto: Opština Kovin

„Nepostupanje organa javne vlasti po inicijativi za razrešenje narušava poverenje građana, vladavinu prava i poštovanje institucija“, rekli su za Danas iz Agencije za sprečavanje korupcije, povodom skidanja sa dnevnog reda glasanja o smeni predsednice opštine Kovin Sanje Petrović.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) donela je 23. avgusta 2021. godine javnu preporuku da se predsednica opštine Kovin Sanja Petrović smeni sa te funkcije.

ASK je tu preoruku donela nakon što je razmatrala i utvrdila da je Sanja Petrović bila u sukobu interesa kada je, vršeći tu javnu funkciju, potpisala ugovor sa svojim bratom od strica.

Ona je, kao predsednica opštine, sa Sportskim savezom opštine Kovin, čiji je pravni zastupnik njen brat od strica Saša Đorđević, potpisala Ugovor o obezbeđivanju sredstava iz budžeta opštine Kovin sportskom savezu za 2021. godinu.

Prema tom ugovoru, Sportskom savezu opštine Kovin, isplaćena su novčana sredstva u iznosu od 4.280.000 dinara.

Taj novac je, prema navodima iz ugovora, bio namenjen za projekat „Realizacija sportskih aktivnosti za 2021. godinu“.

Kako je ASK navela u svom rešenju, Sanja Petrović o takvom sukobu interesa nije pismeno obavestila Agenciju.

Iz opštine Kovin za Danas.rs rekli su da je preporuka Agencije za sprečavanje korupcije uvrštena u dnevni red 18. sednice aktuelnog saziva SO Kovin, održane 05. aprila 2022, kao tačka pod br. 15.

„Kao što to uvek čini na početku zasedanja, a nakon prozivke radi potvrđivanja prisustva odbornika, predsednik Skupštine Zoran Bradanji je pitao da li ima predloga za izmenu i dopunu dnevnog reda“, obrazložili su oni.

Odbornik iz redova Srpske napredne Stranke (SNS) Dragan Šljivovački je predložio da se tačka o glasanju, po preporuci ASK, skine sa dnevnog reda, što je jednoglasno i učinjeno.

U nastvku prenosimo citat Izvoda iz zvaničnog Zapisnika sa 18. sednice SO Kovin:

„Odbornik i predsednik odborničke grupe SRPSKA NAPREDNA STRANKA – ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU Dragan Šljivovački predložio je da se tačka 15. „Preporuka Agencije za sprečavanje korupcije po rešenju broj 014-07-0082/21-11 od 23.8.2021. godine“ skine sa dnevnog reda. Pošto više nije bilo predloga za izmenu i dopunu dnevnog reda Predsednik Skupštine je stavio na glasanje predlog da se tačka 15. skine sa dnevnog reda, tako da dosadašnje tačke 16. i 17. budu tačke 15. i 16. što je JEDNOGLASNO (41 glas „ZA“, „PROTIV“ – nema, „UZDRŽAN“ – nema) prihvaćeno.“

Kako nam je iz opštine Kovin rečeno, izvod iz Zapisnika sa 18. sednice SO Kovin, uz dopis o činjenici da je pomenuta preporuka bila uvrštena u dnevni red, poslati su Agenciji za sprečavanje korupcije, a daljeg postupanja po tom pitanju nije bilo.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije za Danas su objasnili da u skladu sa odredbom čl. 84. st. 1. Zakona o sprečavanju korupcije (u daljem tekstu: Zakona), posle konačnosti odluke kojom je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije, Agencija dostavlja odluku organu javne vlasti nadležnom za razrešenje, koji obaveštava Agenciju o merama koje je preduzeo na osnovu konačne odluke, u roku od 60 dana od dana prijema odluke.

„U konkretnom slučaju, Agencija je, nakon konačnosti rešenja kojim je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje Sanje Petrović sa javne funkcije predsednice opštine Kovin, Skupštini opštine Kovin dostavila navedeno rešenje, zajedno sa zahtevom za postupanje po tom rešenju, 15.11.2021. godine“, naveli su iz Agencije.

Oni su potvrdili da je dopisom predsednika Skupštine opštine Kovin od 06. aprila 2022. godine Agencija obaveštena o tome da je dana 5. aprila 2022. godine održana 18. sednica Skupštine opštine Kovin i da je u dnevnom redu te sednice, pod tačkom 15. uvrštena preporuka Agencija za razrešenje Sanje Petrović sa javne funkcije predsednice opštine Kovin, ali da je ta, 15. tačka, na predlog jednog odbornika, skinuta sa dnevnog reda sednice Skupštine opštine Kovin.

„Iako organ javne vlasti nije obavezan da postupi po inicijativi Agencije i razreši javnog funkcionera sa javne funkcije, niti je propisana prekršajna odgovornost za nepostupanje organa javne vlasti, Agencija ukazuje na činjenicu da je sukob interesa i Ustavom zabranjen. Stoga neizvršavanje odluka jedinog nezavisnog, državnog organa koji je nadležan da rešava o sukobu interesa pri vršenju javnih funkcija predstavlja društveno štetno ponašanje i vodi obezvređivanju i urušavanju pravnog poretka. Nepostupanje organa javne vlasti po inicijativi za razrešenje narušava poverenje građana, vladavinu prava i poštovanje institucija“, poručili su iz ASK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari