Odbrana: Haški proces Tačiju i saoptuženima ne može početi pre leta 2022. 1foto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, ne može početi pre leta 2022. godine, tvrdila je danas odbrana optuženih.

„Nema šanse da suđenje počne pre leta sledeće godine, zato što su tužioci tek sad počeli da odbrani obelodanjuju dokaze“, rekao je Ben Emerson (Emmerson), branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija (Kadri), na sedmoj raspravi o stanju u postupku pred sudom za zločine OVK u Hagu.

U oštroj kritici, povišenim glasom, Emerson je zatražio izvinjenje tužilaca zato što su, kako je podsetio, ranije tvrdili da će suđenje početi ovog meseca, a sada nisu u stanju ni da odbrani obelodane sav dokazni materijal.

„Glavni tužilac (Džek) Smit (Jack Smith) je vama u lice govorio da neće biti odlaganja i da će suđenje početi u septembru. A sada, u pet do 12, obelodanili su nam tek 75 odsto dokaznog materijala“, rekao je Emerson, obraćajući se sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu (Nicolas Guillou).

On je sugerisao da je tužilaštvo namerno uskraćivalo dokaze odbrani, dok optuženi sede u pritvoru od novembra prošle godine.

Po Emersonu, tužioci su, istovremeno, odbranu neosnovano optuživali da ona oteže s pripremana za suđenje, kako bi to iskoristila kao temelj za zahtev da optuženi budu pušteni na uslovnu slobodu.

„Ja od tužilaca očekujem izvinjenje zbog obmane suda, optuženih i odbrane i zato što još ne znamo šta je suština njihovog predmeta. Potpuno je nenormalno da se tužioci ponašaju na ovako neprofesionalan način“, kazao je Emerson.

Veseljijev branilac je kritikovao i sudiju Gijua što „ne pokazuje ni malo zabrinutosti“, niti bilo šta preduzima zbog takvog postupanja tužilaca.

„Najmanje što možete da učinite u ovoj situaciji je da optužene pustite na uslovnu slobodu“, sugerisao je Dejvid Jang (David Young), branilac trećeoptuženog Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi).

Advokat prvooptuženog Tačija, Greg Kiho (Gregg Kehoe) precizirao je da je odbrana od tužilaca dobila 11.300 dokumenata, odnosno 75 odsto dokaza, od prošle statusne konferencije u julu.

Po rečima Kihoa, koji se prvi put pojavio u sudnici, odbrana nema ni vremena, ni resursa, da pregleda, ni proceni te dokumente, bez dodatnih informacija od tužilaštva.

„Sada ne znamo koliko ćemo još dokaznog materijala dobiti do roka koji ističe 27. septembra“, kazao je Kiho, uz kojeg je u sudnici bio i Tačijev kobranilac Pjer Ričard Prosper (Pierre Richard), bivši američki ambasador za ratne zločine.

Tužiteljka Kler Loson (Clare Lawson) usprotivila se zahtevu branilaca da pruži dodatne detalje o dokazima koje obelodanjuje, rekavši da je „lako utvrditi na šta se dokumenti odnose“.

Zastupnica optužbe je obećala da će poštovati rok za dostavljanje dokaza odbrani do 27. septembra, uz nekoliko opravdanih izuzetaka.

Na optužbe advokata Emersona, Loson nije direktno odgovorila, osim što je rekla da sudija redovno, na svaka dva meseca, razmatra opravdanost pritvora optuženih i da je do sada svaki put pritvor produžio.

Usporeno obelodanjivanje dokaza odbrani, tužiteljka je opravdala teškoćama uzrokovanim pandemijom kovida.

Tužilaštvo je ranije najavilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne pre polovine 2022.

Zajedno sa Tačijem, Veseljijem i Redžepijem, optužen je i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Odbrana: Haški proces Tačiju i saoptuženima ne može početi pre leta 2022.”

  1. Tako brzo ?
    A nas bombardovaše posle celih 6 dugih meseci priprema.
    Brza prvda u američkoj režiji. Još će da kloniraju pobijene Srbe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.