Filozofski fakultet, Univerzitet u BeograduFoto: Radenko Topalović/Danas

Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerzitet u Beograd pozvalo je Vladu Srbije da povuče odluku o imenovanju Živojina Andrejića za člana Saveta Filozofskog fakulteta.

„Vodeći se humanističkim, naučnim i etičkim načelima koje zastupaju struke, nastavnici, saradnici i studenti Filozofskog fakulteta, skrećemo pažnju da dosadašnji rad i delovanje prvoimenovanog članova Saveta Živojina Andrejića stoji u suprotnosti sa pozivom i misijom društvenih i humanističkih nauka zastupljenih na Fakultetu, pre svega arheologije“, navodi se u reagovanju Odeljenja za arheologiju.

Iako je, dodaje se, Andrejić označen titulom akademika, upoznavanjem sa njegovom biografijom pokazalo se da je on član Academia de Ştiinţe, Literatură şi Arte (ASLA) sa sedištem u Velikom Varadinu (Oradea) u Rumuniji koja nije nikakva državna institucija, niti organizacija naučnog profila, već neka vrsta udruženja građana.

„Zbog toga pomenuta organizacija nije, niti ima sličnosti zvaničnim akademijama nauka evropskog tipa. Zbog toga skrećemo pažnju da upotreba titule akademik uz ime prvonavedenog člana Saveta ne odgovara pojmu i sadržaju koju ta titula nosi u slučaju pravih naučnih akademija“, navodi se u saopštenju Odeljenja za arheologiju.

Članovi tog odeljenja ukazuju da su Andrejićev dosadašnji rad i javno delovanje takođe problematični, te da se on često upuštao u tumačenja prošlosti iz perspektive istorije i arheologije za koje nema nikakve kvalifikacije.

„Radovi koje je objavio nisu zasnovani na naučnoj metodologiji, već na neproverenim i netačnim podacima i proizvoljnom povezivanju međusobno nespojivih koncepata, pojava i građe, što je imalo za ishod krajnje nategnute i netačne zaključke i proizvoljna i neosnovana tumačenja. Bez čak i osnovnih znanja o tome kako funkcionišu arheologija i istorija, bez poznavanja elementarne građe, gospodin Andrejić viđenja i predstavljanje istorijskih i praistorijskih perioda zasniva na ličnim impresijama i slobodnim asocijacijama. S tim u vezi, moramo da konstatujemo da je njegovo pozivanje na istorijske i arheološke podatke krajnje amatersko, selektivno i arbitrarno“, piše u reagovanju Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta.

Dodaje se da su Andrejićevi tekstovi u suprotnosti sa osnovnim i obaveznim pravilima naučnog delovanja, humanističkim načelima i etičkim principima jer dovode u zabludu i pružaju pogrešne i netačne tvrdnje o prošlosti, poput onih o postojanju mezolitskog i neolitskog pisma, što predstavlja jednu od klasičnih pseudonaučnih teza.

„Iz ovih razloga, pozivamo uvaženog osnivača, Vladu Republike Srbije da povuče odluku o imenovanju gospodina Živojina Andrejića za člana Saveta Filozofskog fakulteta UB. Uz veru da je u pitanju greška koja se slučajno potkrala, a imajući u vidu zajednički cilj unapređenja rada obrazovno-naučnih ustanova koji u celosti delimo sa Vladom, ukazujemo da je izbor pseudonaučnika za člana saveta najstarije obrazovno-naučne institucije u državi ravno imenovanju nadrilekara za Savet Medicinskog fakulteta ili astrologa za savet Astronomske opservatorije“, poručuju zaposleni na Odeljenju za arheologiju.

Oni su uvereni da je od toliko zaslužnih i uglednih naučnih i prosvetnih delatnika koji su svoje karijere gradili legitimnim putevima i na akademske načine, moguće izabrati istaknutu ličnost odgovarajućeg profila za člana saveta institucije koja bezmalo dva veka spada među nosioce obrazovne i naučne delatnosti u Srbiji.

Prethodno su zbog imenovanja članova u savete visokoškolskih ustanova reagovali zaposleni sa Odeljenje za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji smatraju da je neprihvatljivo da se među imenovanim predstavnicima Vlade nađu osobe koje svojim referencama ne zadovoljavaju propisani uslov izuzetnosti u polju umetnosti, nauke, kulture ili privrede.

Svoje neslaganje sa odlukom Vlade izrazili su i članovi Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti MASA, ukazujući da su se među novoimenovanim članovima saveta našle i ličnosti „čija se imena mogu povezati samo sa aferama, krivičnim prijavama i javnom širenju mržnje i netolerancije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari