Odgođeno suđenje za tragediju u lučanskoj fabrici: Sud uvažio predlog da se veštaci ispitaju u prisustvu advokata porodice nastradalog radnika 1Sud u Ivanjici /Foto: Nenad Kovačević

Suđenje za tragediju u kojoj su, pre pet godina,  poginula dvojica radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, koje je trebalo da se održi danas, odgođeno je u Osnovnom sudu u Ivanjici i zakazano je za 18. oktobar.

Pretres je odgođen na zahtev branilaca okrivljenih, koji su angažovali stručne savetnike za koje su naveli da im je potrebno vreme da se upoznaju sa predmetom, kao i na molbu porodice nastradalog radnika Milomira Milivojevića, jer je njihov punomoćnik opravdano bio odustan.

Nakon eksplozije baruta, 14. jula 2017. godine, za koju optuženi i njihovi branioci tvrde da je bio požar, poginuli su radnici te fabrike Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njhovu smrt su okrivljeni Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Kako je Radoš Milovanović (78) preminuo u aprilu ove godine, postupak je protiv njega obustavljen i nastavljen protiv Lončarevića i Stojića.

Objašnjavajući zašto je tek 26. septembra ove godine uputio sudu podnesak u kome je naveo da je njegov branjenik angažovao stručnog savetnika, branilac Vladimira Lončarevića je objasnio da to nije mogao da učini ranije, jer je taj savetnik bio van Srbije.

Odgođeno suđenje za tragediju u lučanskoj fabrici: Sud uvažio predlog da se veštaci ispitaju u prisustvu advokata porodice nastradalog radnika 2
Lučanska fabrika, mesto nesreće/Foto: Nenad Kovačević

Tužilac Dobrivoje Milutinović je kazao da je danas saznao za to da je branilac Lončarevića podeo takav podnesak. Potom je dodao da bi, i pored odsustva punomoćnika porodice nastradalog Milomira Milivojevića, pretres mogao da se održi, ali je bio za njegovo odlaganje.

Kao objašnjenje za odlaganje i održavanje novog pretresa u što kraćem roku, naveo je da je za ceo postupak veoma značajno to da se dokazi, tokom ispitivanja sudskih veštaka, izvedu u prisustvu punomoćnika porodice Milivojević.

Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira, prihvatio je predlog tužioca i objasnio da su njegovi punomoćnici opravdano odsustni i da se nalaze u Crnoj Gori.

On je dodao da su iskazi veštaka veoma važni za ishod suđenja i zamolio sud da odloži pretres, bez obzira na to što, kako je rekao, „želi da se suđenje što pre završi“.

Za tri godine suđenja, to je prvi put da Milovan Milivojević traži odlaganje pretresa, dok su oni ranije veoma često odlagani isključivo na zahteve okrivljenih i njihovih branilaca.

Sud je prihvatio predlog i novi pretres zakazao za 18. oktobar.

Okrivljeni negiraju krivicu

Tokom dosadašnjeg sudskog procesa, koji je počeo 3. oktobra 2019. godine, okrivljeni su negirali krivicu, bez obzira na to što se u fabrici, prema izveštaju komisije Ministarstva odbrane, nisu u potpunosti poštovale propisane mere zaštite i bezbednosti na radu, pokušavajući da je prebace na nastradale radnike.

Završnica suđenja

U nastavku procesa, 18. oktobra, trebalo bi da se ispitaju svedok Zoran Jarić, predstavnik Ministarstva odbrane, i veštaci Julije Cinkler i Miloš Vukadinović. Nakon toga, suđenje, koje traje tri godine, trebalo bi da uđe u završnicu, tokom koje će uslediti završne reči i izricanje presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari