Odgovor na Đokovićevu žalbu: Australija pominje suvereno pravo i pretnju novim hapšenjem 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U javnosti su se, 12 sati pred saslušanje Novaka Đokovića, pojavila i dokumenta koje je sa svoje strane, u odgovoru na Đokovićevu žalbu, sudu priložila država.

Najvažniji deo podneska države koji je kucan na 24 strane je sledeći:

„Ne postoji takva stvar kao što je garancija ulaska u državu za nekoga ko nije državljanin Australije. Australija kao suverena država zadržava svoje pravo da donosi odluku kome će dozvoliti ulazak, a kome ne“.

U zaključku, država Australija navodi da, čak i u slučaju da Đoković dobije prvobitni spor, država zadržava pravo da ga ponovo, i to odmah, pritvori.

U odgovoru na žalbu Đokovićevih advokata, ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz navodi da odluke o ukidanju vize uglavnom nisu podložne žalbama, ali da je u ovom slučaju žalba omogućena jer je Đokoviću viza ukinuta dok je bio na aerodromu, ali i ukazuje na to da brzina kojom slučaj dolazi pred sudiju možda i nije u najboljem interesu suda.

Ministarka navodi i da je deo žalbe u kome se navodi da Novaku satima nije bilo dozvoljeno da komunicira sa advokatima nije osnovan jer prema njemu u tom periodu vremena nije izvršena nikakva nepravda te da nema dokaza da su u periodu od 7.42 do 8.30 advokati mogli da učine bilo šta u Đokovićevu korist.

Objašnjava se i zašto se u pravilnicima o izuzeću od vakcinacije za različite situacije koriste razlilite vesti. Navedeno je i da se Đoković pozvao samo na to da je imao pozitivan PCR test na koronavirus, ne i akutnu bolest zbog istog tokom decembra, što bi mu u širem tumačenju pravila dozvolilo kasniji ulazak u proces vakcinacije i osnov za izuzeće.

U samom zaključku, u podnesku države, navodi se da će država iskoristiti svoje pravo da, u slučaju da se odluči o usvajanju žalbe i puštanju Đokovića iz hotela za azilante, ponovo zatvori isto lice.

„To ne znači da će to pravo i biti iskorišteno, ali pomoći će da ga pomenemo kako bi se izbegle bilo kakve zabune“, stoji na kraju.

Ceo dokument možete pogledati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari