Jedno za drugim izlazili su srpski teniseri na terene Melburna i istim redom odlazili u svlačionicu sa visoko podignutim rukama. Svih pet predstavnika Srbije u pojedinčanoj konkurenciji prebrodili su prvo kolo Australijan opena, za jedne je to bio lak zadatak, dok su se drugi poprilično namučili za plasman u drugu rundu.

Aktuelni šampion prvog grend slema sezone Novak Đoković pobedio je 220. tenisera sveta Andreu Stopinija iz Italije – 3:0 (6:2, 6:2, 7:5). Izuzimajući manje probleme u trećem setu, može se reći da je Đoković rutinski odradio posao. Ipak, on nije bio previše zadovoljan svojim uvodim izdanjem i igru koju je prikazao u prvom kolu okarakterisao je kao sporu.

– Nisam u najboljoj formi, ali se nadam da ću uspeti da ponovim uspeh od prošle godine. Malo sam sporo počeo turnir. Bitno je, ipak, što sam uspeo da se vratim u meč, iako sam u dva seta gubio. Sve mi to može biti korisno za nastavak turnira. Dobro je i što sam pobedio bez izubljenog seta – istakao je najbolji teniser Srbije koji će u drugom kolu turnira prvi put odmeriti snage sa 68. igračem sveta Žeremijem Šardijem iz Francuske.

Najbolja teniserka sveta i prošlogodišnja polufinalistkinja Jelena Jankovićbila je na visini zadatka protiv 104. igračice WTA liste Ivon Mojsburger iz Austrije sa 2:0 (6:1, 6:3).

– Osećam se fit i spremna sam za sve što sledi. Prvo kolo je uvek najteže za mene, pogotovo je sada bilo tako, jer u suštini nisam odigrala takmičarski mečpuna dva meseca. Veoma sam zadovoljna kako je sve proteklo protiv Ivon – prokomentarisala je Jankovićeva. Njena protivnica u drugom kolu turnira je Kirsten Flipkens iz Belgije, 110. igračica na WTA, od koje je srpska teniserka bila bolja 2006. na US openu.

Prošlogodišnja finalistkinja Ana Ivanovićnije bila tako ubedljiva u startom meču. Srpska igračica nije izgubila set, ali je ipak dozvolila da joj 107. teniserka sveta Julija Gerges iz Nemačke oduzme mnogo energije – 2:0 (7:5, 6:3).

– Ne očekujem da od samog početka igram perfektno. Moram da sebi stvorim šansu da se lagano razigram. Trebalo mi je malo vremena da se prilagodim protivnici koju ranije nisam gledala i naravno da sam vrlo zadovoljna zbog pobede – izjavila je Ivanovićeva, koja će u narednom kolu igrati protiv Alberte Brijanti iz Italije, trenutno 169. igračice na WTA listi.

Pobedu u muškom singlu ostvario je i Viktor Troicki, koji je eliminisao 99. tenisera sveta Alberta Martina iz Španije – 3:1 (6:3, 3:6, 6:2, 6:4). Naredni protivnik 53. tenisera sveta biće 21. nosilac u Melburnu Tomi Robredo iz Španije. U svom prepoznatljivom stilu, u pet setova Janko Tipsarevićplasirao se u drugo kolo posle pobede nad Špancem Oskarom Hernandezom – 3:2 (4:6, 6:1, 6:3, 4:6, 6:0). On će u narednoj rundi igrati protiv Hrvata Marina Čilića, koji je nedavno u četvrtfinalu Brizbejna eliminisao Tipsarevića.

Druga runda

Nastupi srpskih tenisera u drugom kolu zakazani su za noćizmeđu utorka i srede.

Novak Đoković- Žeremi Šardi

Janko Tipsarević- Marin Čilić

Viktor Troicki – Tomi Robredo

Jelena Janković- Kirsten Flipkens

Ana Ivanović- Alberta Brijanti

 

Tomić najmlađi pobednik u istoriji Melburna

Apsolutna zvezda prvog dana Autralijan opena bio je domaći igrač Bernard Tomić. On je u prvom kolu savladao iskusnog Italijana Staraćea – 3:1 (7:6, 1:6, 7:6, 7:6) i tako sa 16 godina i 89 dana postao najmlađi pobednik u istoriji Melburna. Australijski tinejdžer hrvatskog porekla je na turnir došao zahvaljujući specijalnoj pozivnici koju je zaslužio pošto je prošle godine postao juniorski prvak Australijan opena. Prethodni najmlađi igračkoji je zabeležio pobedu u Melburnu bio je Tod Vudbridž, 1988. godine, sa 16 godina i 283 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari