Odloženo suđenje optuženom za ubistvo šegrta 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina objavio izveštaj sa pretresa u Varoškom Sudu povodom slučaja Julijusa Figarua, optuženog da je u železničkoj radionici usmrtio svog šegrta Dragutina Matića.

Suđenju su prisustvovali dvojica sudija, pisar, advokat optuženog te zastupnik tužioca, otac ubijenog Matića i mnogobrojna publika.

„Još u početku suđenja advokat privatnog tužioca g. Arsa izjavljuje, da traži od optuženoga novčanu kaznu od 3.000 din, na ime naknade svome klijentu, koji je izgubio jednog privređujućeg člana porodice; zatim 500 din na ime pogrebnih troškova, 100 din na ime sudskih troškova“, izveštava „Mali žurnal“.

Nakon reči advokata privatnog tužioca Arse Stamenkovića, usledilo je ispitivanje optuženog Figurua.

Optuženi je objasnio da je nakon dolaska na posao, sreo pripitog šegrta koji ga je isprovocirao opaskom na račun fizičkog izgleda, te je tada nastala tuča. Figuru tvrdi da ne zna u kom trenutku je Matiću zadao smrtonosni udarac.

Svedoci tvrde da je smrt nastala nakon silnog udarca nogom u trbuh Matića.

„Zatim je g. Stamenković rekao da je Julijus već jedanput izvšio pokušaj ubistva u Kijevu, prilikom neke svečanosti, kada je udario jednog svog druga nožem u grudi. Najzad je, napomenuo da je Julijus učinio još jednu tešku krivicu, jer se kada je bio u slobodi, udaljio iz Beograda a što po zakonu nije smeo da učini“, piše list.

Sud je doneo odluku da se pretres odloži, te da se pozovu novi svedoci.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari