Ponovo odloženo suđenje za tragediju u lučanskoj fabrici 1Milovan Milivojević Foto: Infoliga

Kao što je Danas to najavio, suđenje za tragediju u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, koje je trebalo da se održi danas u Osnovnom sudu u Ivanjici, odloženo je i novo je zakazano za 5. maj ove godine.

Od novembra prošle godine, to je četvrti put da se pretres odlaže zbog bolesti opuženih.

Današnje suđenje je odloženo jer se u sudnici nije pojavio prvooptuženi Radoš Milovanović (77), generalni direktor fabrike koji je, u petak 12.marta, obavestio sud da neće moći da dođe, zbog lošeg zdravstvenog stanja, o čemu je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju.

Odsutan je bio i advokat Raško Radovanović, za koga je njegov branjenik Vladimir Lončarević, drugoptuženi u tom procesu i rukovodilac pogona Raketna goriva u kome se dogodila ekspozija baruta, rekao da je „tokom noći dobio temeraturu“.

Osim Milovanovića i Lončarevića, za tragediju od 14. jula 2017. godine u kojoj su, posle ekplozije baruta, preminuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), optužen je i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu. Sva trojca su ranije saslušani i negirali su krivicu, tokom postupka koji traje od 3.oktobra 2019. godine.

Pre odlaganja pretresa, tužilac Stevan Milićević je rekao da ne može da se izjasni o verodostojnosti medicinske dokumentacije, koju je direktor Milovanović podneo sudu, ali da ima informaciju od porodice Milivojević da je direktor viđen u krugu fabrike. On je predložio da, ukoliko se ponovi izostanak Milovanovića iz zdravstvenih razloga, sud izvrši veštačenje njegovog zdravstvenog stanja i da se veštak izjasni o tome da li je on sposoban da prati glavni pretres. Tužilac je predložio i da se prema Milovanoviću razdvoji postupak, ako veštak utvrdi da on, iz zdravstvenih razloga, nije sposoban da prati pretres.

Advokat Vladimir Todorić, punomoćnik porodice Milivojević, sudu je dao na uvid naredbu od 12. marta o tome da će lučanska fabrika raditi u subotu 13. marta, a koju je potpisao direktor Milovanović i kazao da je to „materijalni dokaz o tome da je Milovanović 12. marta bio na poslu“.

„Ovo se dešava već drugi put da Milovanović, minut do dvanest, dostavlja medicinsku dokumentaciju sudu sa istim ralozima iz kojih ne može da prisustvuje pretresu. Ja sam stavio glavu u torbu, putujući iz Beograda u Ivanjicu po ovakvom vremenu da bih stigao na pretres koji se neće održati“, kazao je Todorić.

Sudu se obratio i Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika, koji je u sudnici bio sa suprugom i kćrekom, i izrazio sumnju u verodostojnost Milovanovićevog lekarskog uverenja.

„Medicnska dokumentacija, koju je dostavio, izdata je u ambulanti upravne zgrade fabike, stoga sumnjam u njenu verodostojnst“, kazao je Milivojević. On je ranje objasnio da pivatna ordinacija koja je izdala to uverenjue, obavlja sistematske i druge preglede zaposlenih u lučanskoj fabrici. Takođe, Milivojević, koji je dugogodišnji radnik te fabrike, kazao je da je prošle sedmice video direktora Milovanovića da radi i da automobilom sa vozačem dolazi i odlazi iz fabrike, a da danas nije mogao da dođe na suđenje.

Advokat Dragan Palibrk, branilac Milovanovića, odbacio je sumnje da Milovanović i njegovi branioci opstruišu postupak.

„Ovo je drugi put za dve godine da Milovanović ne dolazi na suđenje i razloge za to je dokumentovao medicinskom dokumentacijom. Ovo je žestok pritisak na sud od strane oštećenih“, rekao je Palibrk i naveo da je Todorić u petak znao da se neće održati pretres, jer Milovanović nije mogao da dođe na suđenje iz, kako je rekao „zdravstvenih razloga“.

Advokat Miloljub Jovičić, takođe branilac Milovanovića, tvrdio je da „Milovanović ne opstruiše suđenje, već da je zaista lošeg zdravstvenog stanja“, a potom se usprotivio predlogu tužioca da se izvrši veštačenje zdravstvenog stanja njegovg branjenika i da se postupak protiv nega odvoji od glavnog pretresa.

 

Opstrukcja može da se spreči

„Sud ima mere kojima može da stane na put opstrukcijama, ali sudija nije heo da ih primeni, a nije odlučlio ni o zahtevu tužioca da se preispita zdravstveno stanje Radoša Milovanovića“, kazao je novnarima Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević.

 

Direktor bio u fabrici

„Iz fabrike je, u petak, podnet podnesak sudu o zdravstvnom stanju direktora, koji je tada došao na svoje radno mesto i odatle je upućen taj podnesak. U ovom sudu sam, zajedno sa suprugom i kćerkom, već 119.put i da li iko u to veruje“, ogročen je Milovan Milivojević, otac poginulog Milomira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari