BIRODI: Odložiti testiranje kandidata za Agenciju za sprečavanje korupcije i objaviti konkurs 1Foto: Pixabay/qimono

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas od Pravosudne akademija da odloži testiranje kandidata za članove Veća Agencije za sprečavanje korupcije, ocenivši da je konkurs sproveden netransparento.

Prvi razlog za odlaganje testiranja je, ističe u saopštenju BIRODI, loše promovisan konkurs za izbor članova, a rezultat tako netrasparentno sprovedenog konkursa se ogleda u činjenici da su se za Veće prijavili u najvećoj meri kandidati koji su iz Agencije za sprečavanje korupcije, odnosno kandidati koji su imali poslovne veze sa Ministarstvom pravde i pravosuđem.

Drugi razlog je sam instrument testrianja u kojem se meri „psihološki profil“ kandidata, a ne i njegov profesionalni integritet gledan kroz doprinos borbi protiv korupcije ili eventualno neetičko postupanje, smatra BIRODI, naglašavajući kako među članovima Komisije „ne postoji psiholog koji će da meri pshilološke profile“.

Istovremeno, BIRODI navodi da „procedurom nije definisana regulacija sukoba interesa između kandidata i članova Komisije za izbor, što je praksa koja postoji u slučaju lokalnih antikorupcijskih tela.

Sukob interesa nije definisan nji između kandidata i javnih funkcionera, o čijem radu će članovi Veća u drugostepenom postupku odlučivati, upozorava BIRODI.

Polazeći od činjenice da od integriteta procesa izbora članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije zavisi integritet samog tela pozivamo Pravosudnu akademiju da ponovo raspiše konkurs. Srbija više nije u prilici da pravi Potemkinova antikorupcijska sela za manjkom profesionalnog integriteta članova, jer to ima direktan uticaj na neuspelu borbu protiv korupcije i status Srbije kao države zarobljenom korupcijom na šta ukazuje poslednje merenje indeksa korupcije Transparency International“, naglašava u saopštenju BIRODI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari