Nova "pobeda" vlasti za manje Srba na KiM: Odluka srpskih vlasti da prizna kosovske tablice i dalje izaziva burne reakcije 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Izjava Direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da je Vlada Srbije donela odluku kojom je od 1. januara omogućeno slobodno kretanje za sva vozila sa Kosova, izazvala je burne i oprečene reakcije. Dok jedni tvrde da je taj potez de fakto još jedan korak ka priznanju nezavisne države Kosovo, evropski zvaničnici pozdravili su tu odluku.

S jedne strane, Petković je napomenuo da je to bila obaveza Srbije iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011, te da će tablice imati i disklejmer kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje Kosova, niti se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Za uzvrat, Vlada Srbije očekuje da Priština ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i to ne samo ZSO. Petković je još kazao da će ta odluka „olakšati živote Srbima na KiM“, jer oni najviše koriste administrativne prelaze, te “ da nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da opstanu i da se kreću, da mogu da žive“.

„Važno je da to istaknem zbog svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega, jer je ona rezultat njihovog dogovora“, ocenio je Petković.

U disklejmeru se navodi da ova odluka „ne može da se tumači kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“. Petković je istakao da registarske tablice ne predstavljaju nikakav simbol državnosti i suvereniteta i u tom smislu ukazao da u svetu postoje brojni primeri da u jednoj državi postoje različite tablice, kao što je Italija, koja u različitim regijama ima različite tablice, ili Kina, gde Hongkong ima svoje tablice.

„Ovom odlukom nismo prešli naše crvene linije“, siguran je direktor Kancelarije za KiM.

Ipak, podsećamo da je pitanje tablica i odluka Prištine da više ne toleriše srpske tablice svojevremeno izazvalo dvogodišnju krizu na severu Kosova, a predsednik Vučić je pre nešto više od godinu dana poručivao da „nema predaje“, i da Srbi neće prihvatiti RKS tablice.

„Odbranili smo pravo na slobodu kretanja, očuvan je mir. Dali smo manje nego 2012. godine. Narodu je laknulo“, pohvalio se tada Aleksandar Vučić.

Ove jeseni je više od 4.200 ljudi sa severa Kosova koji su posedovali KM tablice preregistrovalo svoja vozila na RKS, a približno isti broj ih je zamenio sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji. Ovaj proces se nedavno završio i to uz ćutnju zvaničnog Beograda i odsustva interesovanja režimskih medija, ističe KoSSev.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da ona pozdravlja odluku Vlade Srbije da se omogući kretanje svim vozilima sa Kosova. On je istakao da odluka otvara put ka potpunom ukidanju režima nalepnica i da EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način.

On je dodao da treba podsetiti da su zbog tih istih tablica, Srbi sa Kosova i Metohije držali u blokadi puteve, napustili institucije na KiM, bojkotovali izbore i sve institucije predali u ruke Albancima.

„Naravno, sve to na preporuku velikog patriote Aleksandra Vučića za kog je sve ovo bila očigledno jedna predstava, a život Srba u našoj južnoj pokrajini mu je na poslednjem mestu. Doći će dan kada ćemo saznati šta je sve obećavao strancima, a po svemu sudeći zadužio nas je mnogo“, ocenio je Aleksić.

Pravnik i aktivista sa Kosova Marko Jakšić, ovu odluku srpskih vlasti smatra sramnom, „sa još sramnijim obrazloženjem koje vređa svakog čoveka na Severu Kosova, bez obzira da li je on pristalica vladajuće sekte SNS/Srpska ili nije“

– Nakon više od dve godine borbe, napuštanje institucija, okupacije ove oblasti od strane Svečljine specijalne policije, do izgubljena tri života u Banjskoj ovo je veleizdajnički čin koji urušava državnost Srbije i njen međunarodni položaj, dok je za ljude ovde u rangu sa bratoubistvom koje je izvršio Kain. Kurti je predvidiv neprijatelj ali očigledno problem nije u njemu nego u nekom ko bi trebao da bude naša poslednja zaštita. A ustvari to nije, kaže Jakšić za Danas.

Jakšić dodaje da osim izdaje, „koja je zabolela svakog ovde“, poražavajuća činjenica je to da je Kurtijeva politika reciprociteta prema Srbiji još jednom trijumfovala, dodatno ojačavajući kosovsku državnost, što će njemu dati još snažniji vetar u leđa u njegovoj nameri da od Srba etnički očisti Kosovo i Metohiju.

– Nakon još jedne velike pobede u interesu Srba sa Kosmeta njih će na Kosmetu biti drastično manje, uveren je Jakšić.

Aleksić: Srbi ostavljeni na milost i nemilost Kurtiju

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je da je odluka Vlade Srbije dokaz da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman na sve kako bi sačuvao svoju vlast“.

– Dok na beogradskim ulicama tuče studente koji mirno protestuju protiv izborne krađe i traže poništavanje pokradenih izbora, Srbe na Kosovu i Metohiji ostavlja na milost i nemilost svom koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju – poručio je Aleksić u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari