Pripadnici Odjeljenja za posebne istrage MUP Republike Srpske pretresli su stanove Željka Maljukana na Palama i Duška Mihajlovića u naselju Jasik na Trebeviću. Maljukan i Mihajlović bivši su telohranitelji Radovana Karadžića. U akciji su oduzeti kompjuter, fotografije i dokumentacija.

Pripadnici Odjeljenja za posebne istrage MUP Republike Srpske pretresli su stanove Željka Maljukana na Palama i Duška Mihajlovića u naselju Jasik na Trebeviću. Maljukan i Mihajlović bivši su telohranitelji Radovana Karadžića. U akciji su oduzeti kompjuter, fotografije i dokumentacija. Maljukan je posle pretresa izjavio da su policajci bili korektni i da su tragali za dokazima koji ga mogu povezati sa Radovanom Karadžićem.

Dragan Kalinić se vraća na političku scenu RS

Banjaluka – Bivšim visokim funkcionerima Srpske demokratske stranke Draganu Kaliniću i Božidaru Vučureviću za petnaest do dvadeset dana biće ukinuta zabrana političkog djelovanja. Ovo je juče potvrdio Dragan Kovačević, generalni sekretar novoformirane političke stranke pod nazivom SDS 1990-izvorna. Kovačević je rekao da SDS 1990-izvorna održava kontakte sa Kalinićem i Vučurevićem, koji podržavaju rad ove partije. Iako nije mogao da kaže koliko je članova postojećeg SDS prešlo u novoosnovanu stranku, Kovačević je ustvrdio da je 90 odsto poslanika SDS iz prvog saziva Skupštine BIH učlanjeno u SDS 1990-izvorna, ali neki od njih ne mogu javno da se eksponiraju zbog zabrane političkog djelovanja. Predsjednik SDS 1990-izvorna, Miladin Nedić rekao je da je „zahvaljujući ljudima iz SDS, nakon Dejtonskog sporazuma, više od 50 odsto nadležnosti sa RS preneseno na BIH“. On je podsjetio da danas ne postoji Vojska RS, kao i da su do potpisivanja Dejtonskog sporazuma na nivou BIH postojala samo tri ministarstva dok ih je sada devet.

– Prvo sam mislio da je prvoaprilska šala. Međutim, shvatio sam ozbiljnost situacije kada su mi rekli da dolaze po nalogu Tužilaštva BIH zbog mog angažmana na obezbjeđenju Karadžića prije 12 godina, rekao je Maljukan, dodajući da se po drugi put vrši pretres njegovih objekata i da su pripadnici MUP RS sada bili korektniji od vojnika EUFOR koji su prvi put vršili pretres.
Maljukan je rekao da je ranije dao i izjavu u MUP RS.
Nekoliko časova prije akcije na Palama, u noći između 31. marta i prvog aprila, u Nikšiću je priveden Karadžićev bratanac, Dragan Karadžić, sin Luke Karadžića. Kako agencije saopštavaju, jake snage crnogorske policije pretresle su porodičnu kuću Radovana Karadžića u nikšićkom naselju Rastoci i priveli na saslušanje njegovog bratanca i mladiće koji su se tu zatekli.
Pretres su sproveli pripadnici Specijalnih jedinica MUP Crne Gore, a Dragan Karadžić i njegovi drugovi, čija imena nisu saopštena, privedeni su na informativni razgovor u Podgoricu. U porodičnoj kući Karadžića u Nikšiću niko ne živi nakon smrti Radovanove majke Jovanke, koja je umrla prije nekoliko godina. Radovanov brat Luka stanuje u Beogradu i ne dolazi u Crnu Goru već godinama, a njegova supruga i djeca povremeno dođu u obilazak porodične kuće u Nikšiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari