Održan Dan borbe protiv bele kuge 1

U porti crkve Petozarnih mučenika u Smoljincu, naselju kod Malog Crnića, po četvrti put organizovana je manifestacija “Dan borbe protiv bele kuge”, pod sloganom “Borba teče“.

U petak, dan uoči održavanja manifestacije, vernici u Smoljincu dočekali su kopiju ikone Bogorodice Mleko pitateljnice, dar manastira Hilandar, koji je prošle godine obećao njegov starešina, iguman Metodije. Kopiju ikone doneli su poverenik manastira mr Miloš Stojković i jeromonah Dositej, u pratnji motorista srpske podružnice ruskog moto kluba “Noćni vukovi”.

Gosti na manifestaciji bili su akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, dramski umetnik Voja Brajvić, novinarka RTS-a Dušica Spasić, operska diva Gabrijela Ubavić  i dečji pesnici, na čelu sa Jovanom Bundalom. Iako su bili najavljeni, nisu se pojavili glumci Miloš Biković i Anđelka Prpić, koja je rodom iz Smoljinca. Manifestaciju je otvorila Danica Mihajlović, sekretar Unije za poljoprivredu i preduzetništvo opštine Malo Crniće, koja je i pokretač i glavni organizator ove manifestacije.

“Zahvaljujući našoj akciji, do sada smo obezebedili besplatan prevoz i udžbenike za treće dete. Ove godine uvodimo karticu 3+, kako bi porodice sa najmanje troje dece imale pogodnosti u prodavnicama. Do sada nam se javilo oko 30 firmi koje su spremne da prihvate tu karticu, a ovom prilikom apelujem i na ostale da se uključe u našu akciju”, rekla je Mihajlović.

Jeromonah Dositej preneo je pozdrave igumana Metodija, koji je i prošle godine, kao gost, podržao akciju u Smoljincu, dok je poverenik Hilandara govorio o pravom putu kojim Srbija treba da ide. “Ovde vidimo paradu majki sa decom i to je prava parada, a ne ona koja se organizuje u Beogradu i evropskim prestonicama. Ovo je put kojim treba da ide Srbija, putem pravoslavlja i svetosavlja, a ne putem Farme i Parova”, rekao je Stojković.

Voditeljka Jutarnjeg rograma RTS-a rekla je da u ovoj emisiji radi već deset godina i da se redovno bavi pitanjem nataliteta. “Jednom u dva meseca mi se bavimo ovom temom a pozitivni pomaci koji su postignuti ogledaju se u tome da je jedan par posle 10-12 godina dobio blizance, a drugi i blizance i još jedno deto”, rekla je Dušica Spasić.

Prisutnim učesnicima i gostima,  a naročito najmlađima, obratio se i akademik Dušan Kovačević. “Dobrota je jedini smisao života i ona će jedina spasiti svet, kao što ga spašava preko 2.000 godina. Moramo da učinimo sve kako bi ova lepa deca ostala u svojoj zemlji i kako bi sutra u ovaj hram došla zajedno sa svojom decom”, rekao je Kovačević.

Glumac Voja Brajović apelovao je na državu da stvori ambijent u kojem će mladi imati osiguranu egzistenciju, pa će se tada odlučiti i na brojnije potomstvo.

Na manifestaciji je uručena plaketa glumici Anđelki Prpić, rodom iz Smoljinca, za njen doprinos afirmaciji ovog sela. U njenom odsustvu, plaketu je primio njen sin Jakša. Plaketu za afirmaciju sela primio je i prvi gradonačelnik Požarevca, Dušan Vujčić, koji je kao beba došao u Smoljinac s Kosova i, pošto je ostao bez majke, dojile su ga meštanke ovog sela. Osim plakete, oni su dobili i portrete, poklon članova ULUS “Đura Jakšić”.

Na manifestaciji je dodeljena i posebna povelja i zahvalnica od strane Udruženja “Srpski domaćini”, koju je dobio Saša Stević, predsednik UPP “Malo Crniće”, kao glavni inicijator manifestacije “Dan borbe protiv bele kuge”. Uručene su i prve dve kartice 3+, koje su dobili Vitomir Nikitović, otac devetoro dece iz Aranđelovca, i Elizabeta Stanković, majka desetoro dece iz Šljivovca kod Malog Crnića.

Posle državne himne koju je izvela operska pevačica Gabrijela Ubavić i govora gostiju, održan je i kulturno-umetnički program u kom su učestvovali mališani iz predškolske ustanove “Boško Vrebalov” i hor Osnovne škole “Draža Marković Rođa” iz Smoljinca.

Gradski čelnici

Osim poznatih javnih ličnosti, gosti na manifestaciji bili su i predstavnici lokalne samouprave – čelnici opštine Malo Crniće, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić i načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić.

Podrška’]

Manifestaciju “Dan brobe protiv bele kuge”, pored ostalih brojnih javnih ličnosti, podržali su i vaterpolisti, osvajači zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju – braća Duško i Gojko Pijetlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari