Održan protest Ženske solidarnosti „Nijedna više – Stop femicidu“ 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nevladina organizacija Ženska solidarnost organizovala je danas protest ispred Vlade, a potom i Skupštine Srbije, sa porukom „Nijedna više – stop femicidu!“, kako bi državu upozorili da je u 11 sedmica ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 11 žena.

Na protestu ispred Vlade učesnice skupa su uzvikivale „Ženska revolucija“, „Nijedna više“, „Državo, srami se“, „Nasilnike u zatvore“, „Vaš sram – naš bol“ i „Nijedna više“.

Nosile su i transarente sa porukama „Skoro svaki femicid je mogao biti sprečen“, „Besne žene“, „Koja je sigurna?““, Ne dozvoli da te iko stišava“, „Sram mora promeniti stranu“.

Aktivistkinja Ženske solidarnosti Jelena Riznić zapitala je da li bi, da se u osam nedelja od nasilja stradalo osam političara, država reagovala.

Naravno da bi bio proglašen dan žalosti, rekla je Riznić.

Ona je saopštila i podatak da je tokom 2020. godine u svetu na svakih 11 minuta neku ženu ubio član porodice ili njen partner, a od vlasti u Srbiji zatražila da femicid zakonski definiše kao posebno krivično delo i propiše maksimalne kazne.

Riznić je dala rok inistitucijama da se do ponedeljka izjasne o njihovim zahtevima, među kojima je pooštravanje uslova za dobijanja dozvole za držanje oružje.

Učesnici protesta su potom prošetali do zgrade Skupštine Srbije, gde su ponovili svoje zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari